2024. április 18., csütörtök

Folytatódik a dráma az Antarktiszon

Elakadt az antarktiszi jégben az orosz hajónak segítséget nyújtó kínai jégtörő is

Elakadt az antarktiszi jégben pénteken a korábban segítséget nyújtó kínai jégtörő, tovább bonyolítva a kilenc napja tartó mentőakciót.

A Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörő helikoptere előző nap szállította el az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó, az Akagyemik Sokalszkij utasait az Aurora Australis ausztrál jégtörőhöz.
A kínai hajóval történtek után kétséges, hogy az ausztrál hajó át tud hatolni a masszív jégtömegen - közölte az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA). A tájékoztatás szerint az Aurora Australis szombaton a korai órákban megkísérli, hogy a dagály keltette viszonyok között átmanőverezzen a hatalmas jégtáblák között. Addig elővigyázatosságból nem mozdul jelenlegi helyéről, a nyílt vízen marad - közölte az AMSA.
A hajó egyébként egy antarktiszi bázisra tart, hogy utánpótlást vegyen fel, mielőtt elindulna megmentett utasaival Ausztráliába. Érkezése a tasmaniai Hobart kikötőjébe január közepén várható.
Az Akagyemik Sokalszkij, amely november 28-án hajózott ki Új-Zélandról, december 24-én az Antarktisz partjai közelében, a Commonwealth-öbölben, Hobarttól 2778 kilométerre rekedt a jég közé. Mentését hóvihar, erős szelek, köd és vastag jég akadályozta. Három jégtörőt is küldtek a kiszabadítására, de mindhárom próbálkozás kudarccal végződött.