2024. április 18., csütörtök

Megbírságolták a J. K. Rowling írói álnevét kiszivárogtató ügyvédet

Az ügyvédi titoktartás megsértése miatt az illetékes brit felügyelő hatóság megbírságolta Christopher Gossage ügyvédet, aki tavaly nyáron kiszivárogtatta, hogy J. K. Rowling írta Robert Galbraith álnéven a The Cuckoo's Calling (Szól a kakukk) című krimit.

A brit ügyvédeket felügyelő hatóság (SRA) ezer font pénzbüntetést szabott ki Gossage-ra, a világhírű írónőt képviselő londoni Russells ügyvédi iroda tagjára, és dorgálásban részesítette őt – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Gossage annak idején elárulta felesége legjobb barátnőjének, Judith Callegarinak, hogy Rowling titokban detektívregényt írt The Cuckoo's Calling címmel, amely úgy jelent meg, mint egy első könyves, egykoron katonaként szolgált író műve. Callegari az információt névtelen Twitter-üzenetben eljuttatta a The Sunday Times brit vasárnapi lapnak, amely felfedte az író kilétét.

Az írónő beperelte az őt képviselő ügyvédi irodát, amely kártérítést fizetett neki és bocsánatot kért a bizalmas információ kiszivárogtatása miatt. Rowling egy katonai jótékonysági szervezetnek adományozta az összeget.

A The Cuckoo's Calling alig 500 példányban kelt el addig, amíg nem derült ki, hogy Rowling írta. Ezt követően pillanatokon belül élre ugrott az 5076. helyről az Amazon online könyváruház toplistáján, és a kiadó újabb 300 ezer példányt dobott piacra, hogy ki tudja elégíteni a keresletet.