2024. április 20., szombat

Megkezdték az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó utasainak kimentését

Egy kínai helikopter megkezdte csütörtökön az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó, az Akagyemik Sokalszkij utasainak kimentését – közölte Twitter-oldalán az expedíció vezetője, Chris Turney.

Alvin Stone, az expedíció szóvivője is megerősítette, hogy a közelben lévő, Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörőről érkező helikopter szállt le az Akagyemik Sokalszkij fedélzetén, és megkezdte az 52 tudós és turista kimentését. Turney üzenetében egy videofelvétel is látható, amelyen a Hósárkány helikoptere éppen leszáll az orosz hajó mellett arra a jégtömegre, amely megakadályozta, hogy a jégtörők kiszabadíthassák.
Az antarktiszi expedícióra indult orosz hajó december 24-én este szorult a jég közé, a mentést a rossz időjárási viszonyok miatt többször is elhalasztották. Az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA) csütörtökre tervezte a mentést, de az utolsó pillanatban bejelentette, hogy feltehetőleg egy nappal ismét tolódik az akció megkezdése.
Az utasok kimentése várhatóan öt órán át tart. A helikopter egyszerre tizenkét embert szállít a Hósárkány fedélzetére. Onnan egy bárkával szállítják őket az Aurora Australis ausztrál jégtörő fedélzetére. A legénység 22 tagja várhatóan a hajón marad, amely nincs veszélyben. Az Aurora a kimentett utasokat a tasmaniai Hobart kikötőjébe szállítja, ahová január közepén érkeznek meg.
Az Akagyemik Sokalszkij, amely november 28-án hajózott ki Új-Zélandról, december 24-én az Antarktisz partjai közelében, a Commonwealth-öbölben, Hobarttól 2778 kilométerre rekedt a jég közé. Mentését hóvihar, erős szelek, köd és vastag jég akadályozta. Három jégtörőt is küldtek a kiszabadítására, de mindhárom próbálkozás kudarccal végződött. Az Aurora 20 kilométernyire közelítette meg az orosz hajót hétfőn, de az erős széllökések és a havazás miatt kénytelen volt visszatérni a nyílt vizekre.
A tudósok Douglas Mawson ausztrál felfedező 1911 és 1913 közötti Antarktisz-expedíciójának útvonalát akarták bejárni. Turney reményét fejezte ki, hogy folytatni tudják az utazást, ha egy jégtörőnek sikerül kiszabadítania a hajót.