2024. március 29., péntek

Önkénteseket képeznek ki

Kezdetben az időseknek nyújtanak segítséget, később pedig más rászorulóknak is

A szabadkai Gerontológiai Központ együttműködve a szabadkai Cosmo Egyesülettel, valamint a subotica.com honlappal egy olyan projektumba kezdett, amelynek célja az önkéntesek hálózatának kiépítése. Az első önkéntesek már a múlt héten megkezdhették a munkájukat a Gerontológiai Központban.

Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója rámutatott, az önkéntesség az egész világban nagyon népszerű mozgalommá vált, és egyre nagyobb teret hódít az országunkban is. Ez a jelenség vezetett oda, hogy Szabadkán egy olyan hálózatot alakítsanak ki, ahol az önkéntesek kiképzést kapnak, majd pedig ingyenes segítséget nyújthatnak az arra rászorulóknak. Mint azt megtudtuk, első lépésben az önkéntesség az időseknek nyújtott segítségben nyilvánul meg, de az elkövetkezőkben más területeken is részt szeretnének vállalni, ugyanis a projektum hosszú távú célja, hogy egy olyan központ jöjjön létre, amely önkénteseket tömörít.

Nenad Ivanišević elmondta, azért kezdték meg akciójukat éppen most, mert a téli szünetet látták legalkalmasabbnak a kiképzésre, így ebben az időszakban olyan 17–24 év közötti fiatalok jelentkezésére számítanak, akik volontőrködni szeretnének.
A Cosmo Egyesület végzi majd a fiatalok kiképzését, akik már február végén bizonyíthatnak is a Gerontológiai Központban.