2024. április 19., péntek

Egyelőre önálló szociális központ nélkül

A foglalkoztatás növelését célzó összeg túlnyomó részét közmunkások foglalkoztatására szánják

Az idei községi költségvetés utolsó módosítása és a jövő évi költségvetés tervezete szerepelt a kishegyesi községi képviselő-testület péntek este, Hallgató Imre elnökletével megtartott ülésén, de sem a módosítással, sem pedig a jövő évi tervezettel kapcsolatban nem volt vita. Az idei költségvetést azért kellett az utolsó pillanatban még egyszer módosítani, hogy a község kifizethesse a nyáron leváltott községi tisztségviselők bérét. Nekik ugyanis a leváltásukat követően még hat hónapig jár a személyi jövedelem. Az idei költségvetés ily módon 493,8 millió dinár lett, a jövő évi büdzsé pedig 510 milliós költséggel számol.

A napirenden ugyan a Topolyai-Kishegyesi Községközi Szociális Védelmi Központ új igazgatójának kinevezése állt, a vitában mégis szó esett arról, hogy mikor alakul meg a kishegyesi önálló központ. Erre azért is szükség lesz, mert jövőre megszületik az új törvény, amely a szociális jellegű vállalkozásokat teszi lehetővé, és ezt a munkát a központnak kell majd koordinálnia. A kezdeményezés három évvel ezelőtt született, de az illetékes minisztérium nem támogatta a kérést, mivel anyagi vetületei is vannak, a község pedig saját terhére nem vállalhatja az intézmény megalakítását. A képviselők szavazattöbbséggel a bácskossuthfalvi Sztánkó Zsuzsannát választották meg a községközi központ új igazgatójának.

A jövő évi foglalkoztatási akciótervről Jablan Anikó számolt be. Hangsúlyozta, hogy jövőre is a közmunkát részesítik előnyben, mert ez a leghatékonyabb módszer a munkanélküliség csökkentésére. Az idén 28 közmunkást alkalmaztak az akcióterv értelmében 3–5 hónapos időszakra. A képviselők elfogadták az akciótervet, ahogyan némi vita után a telekrendezési és útügyi közvállalat munkahely-leírási módosítását is. A vita a körül alakult ki, hogy diszkriminációnak számít-e egész közösségek ellen az, ha egyes állások betöltésekor megkövetelik a környezetnyelv ismeretét.