2024. március 29., péntek

Thaiföldön a rendőrség tüntet a demonstrálók erőszakos fellépése ellen

Már a rendőrség is tüntet Thaiföldön, tiltakozásul az ellen, ahogy a hetek óta tüntető tömegek bánnak vele. Hétfőn mintegy 500 rendőr vonult családostul és barátaival Bangkok egy főterére demonstrálni.

A megmozdulással részben egy kollégájukra emlékeztek kegyeletből. A rendőrt négy napja érte halálos lövést tüntetőkkel összecsapva. A gyász mellett a rendőrtüntetés szószólói arra panaszkodtak, hogy nincs megfelelő védőfelszerelésük és tiltakoztak az ellen, hogy nem léphetnek fel erővel a tüntetőkkel szemben, aminek következményeként azok büntetlenül szidalmazhatják és becsmérelhetik őket.
Thaiföldön az ellenzékben lévő Demokrata Párt hívei hónapok óta követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását. A demokratikusan megválasztott vezetésről azt állítják, hogy az valójában Jinglak Sinavatra mostani miniszterelnök bátyja, a 2006-ban a hadsereg által eltávolított, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll. A hetek óta tartó tüntetések miatt Jinglak előre hozott választások kiírására kényszerült, a kormánypártnál országszerte jóval népszerűtlenebb, de Bangkokban széles támogatottsággal rendelkező Demokrata Párt szombaton bejelentette, hogy bojkottálja a voksolást.
Az olykor több százezres tömeget is megmozgató tüntetések a múlt hét közepéig döntően békésen folytak a thai fővárosban, csütörtökön azonban a tüntetők csúzlikból acélcsavarokkal lőtték a választási regisztrációt biztosítani hivatott rendőröket, akik könnygázzal, gumilövedékekkel és vízágyúkkal válaszoltak. Mindemellett több lövés is eldördült és egy rendőr halálos hasi sebet kapott.