2024. április 25., csütörtök
VITATOTT MAGÁNOSÍTÁSOK

Három volt miniszter a gyanúsítottak közt

Az államot legkevesebb 80 millió eurós kár érte – Vučić: Befejeztük a vitatott magánosítások vizsgálatait

A szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészség befejezte az Európai Unió által vitatott 24 privatizációs eljárás vizsgálatát, amelynek eredményeképp több bűnvádi feljelentést tettek és a gyanúsítottak között van három volt miniszter is, jelentette be Aleksandar Vučić kormányalelnök. Kiemelte, hogy a szabálytalan módon végrehajtott magánosításokból származó kár 7,7 milliárd dinár, 76 személyt előállítottak, a tegnapi vádemelések nyomán pedig további 64 bűncselekmény esetében 56 személy letartóztatása esedékes.

Miljko Radisavljević, a szervezet bűnözés felszámolásával foglalkozó különleges ügyész elmondta, hogy 11 szabálytalan magánosítási eljárással kapcsolatban összesen 93 személyt gyanúsítanak, ezek közül eddig 66 személy ellen fejezték be a nyomozást és közülük 63 személy ellen emeltek vádat. Szavai szerint a gyanúsítottak között van 3 volt miniszter, a Privatizációs Ügynökség volt igazgatója és több igazgató. Vádat emeltek például Nemanja Kolesar, Zoran Đinđić egykori kabinetfőnöke ellen.

– Az államnak okozott kár meghaladhatja a nyolcvanmillió eurót is – mondta az ügyész.

Az ügyész szerint a korrupció ellenes tanács adatai alapján 11 esetben indítottak vizsgálatot: a Sartid, a Jugoremedija, a Mobtel, a belgrádi kikötő, a Prosveta, a Zastava Elektro, a Nubu Invest és a pancsovai Azotara, a Petrohemija, a Srbolek és a Šinvoz esetében. Négy ügylet esetében az ügyészség nem talált elegendő alapot az eljárás melegindításához: a Telekom privatizációjának megkísérlése, a Horgos–Požega autóút kiépítése, a Trudbenik építkezési vállalat eladása és az ún. Blok 63 megépítéséhez eladott ingatlan esetében. A rendőrség tegnap két ügylettel kapcsolatban tett feljelentést, az ATP Vojvodina és az Állategészségügyi Intézet esetében. Az ügyészség további három ügylet esetében megkapta a jelentéseket, amelyekkel kapcsolatban vizsgálatot fognak kezdeményezni, méghozzá a C-market, a Večernji Novosti és a takarékpénztár magánosítása ügyében, valamint további négy magánosítással kapcsolatban még folyamatban van a vizsgálat. Az ügyész szerint a szóban forgó vizsgálatokat 2014 közepére befejezik, az elsőfokú ítéletek kimondása pedig 2014 végére várható.