2024. április 19., péntek

Alkotmányellenesek a BIA-ról szóló törvény lehallgatásra vonatkozó szakaszai

A Szerbiai Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökségről (BIA) szóló törvénynek a lehallgatásra és a levelek titkosságának sérthetetlenségére vonatkozó három rendeletét és négy hónapos határidőt adtak a jogalkotóknak arra, hogy a kifogásolt rendelkezéseket összehangolják az alkotmánnyal.

Mint azt a közleményükben kiemelik, az alkotmánybíróság megállapította, hogy a BIA-ról szóló törvény 13. szakasza, amelyben a levelek titkosságának sérthetetlenségére vonatkozó elvtől való eltérés feltételeit írják le, alkotmányellenes, mert nem kellő egyértelműséggel és pontossággal fogalmazza meg azt.

Az alkotmánybíróság szerint a szóban forgó szakaszban nincs pontosan meghatározva, hogy kinek korlátozhatják a levelek titkosságára vonatkozó alkotmányos jogát, és az sem, hogy ezt milyen intézkedésekkel tehetik. Így a polgárok és más jogi személyek nem tudják, hogy bizonyos körülmények esetében milyen jogszabályt alkalmaznának ellenük, emiatt pedig nem védekezhetnek jogaik megengedhetetlen korlátozása és a magánéletükbe való önkénes beavatkozás ellen.

Az alkotmánybíróság szerint ugyanakkor a törvény 14. és 15. szakasza sincs összhangban az alkotmánnyal, mert jogi és logikai kapcsolatban állnak az alkotmányellenesnek nyilvánított 13. szakasszal.