2024. április 25., csütörtök

A demokrácia alkonya

A VSZL városi bizottságának véleménye a városi képviselő-testület mára összehívott ülésén napirenden szereplő költségvetésről

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga városi bizottságában Aleksandar Kravić elnök arról beszélt, hogy a javasolt költségvetési tervezet, amely a képviselő-testület mai ülésén kerül napirendre, semmiképp sem nevezhető „fejlesztésbarát” büdzsének, hiszen a városi nagyberuházásokra előirányzott összeget a korábbi pénz kétharmadára csökkentették.

– A hangsúlyt arra fektették, hogy lehetőséget teremtsenek minél több „megfelelő” káder munkaviszonyba állítására, illetve arra, hogy a közszférában dolgozók bérmasszáját minél jobban növelhessék. A költségvetés-javaslat azt a célt szolgálja, hogy azokat az embereket, akik számára munkaviszonyt teremtettek a közszférában, kifizethessék. Az újvidéki közvállalatokban az utóbbi hetekben minden eddigit felülmúló munkábaállítási hullám söpör végik, még a január elsejei határidő előtt igyekeznek bebiztosítani mindegyik pártemberüket. A közvállalatok érdekeit egyáltalán nem tartják szem előtt – magyarázta Kravić.

Beszélt arról is, hogy pártja készen áll a választásokra, akármikorra írják ki azokat, nem fogja felkészületlenül érni őket. Hangsúlyozzák és figyelmeztetnek arra, hogy a szavazatvásárlás már 2012-ben szerteágazó jelenség volt: azok, akik ma koalíciós partnerek a városvezetésben, akkor, 2012 májusában bűnvádi feljelentéseket tettek egymás ellen. A mostani polgármester és helyettese is akkoriban a tévéműsorokban elszörnyedve hüledezett amiatt, hogy a szavazatvásárlás mennyire „szörnyű” dolog. Később ugyanazokkal, akiket lepocskondiáztak, koalícióra léptek. Másfél év után sem történt előrelépés a szavazatvásárlás kérdésének tekintetében, a szavazatokat azóta is vásárolják, ezt a helyi közösségi szavazások alkalmával tapasztalhattuk. A gyakorlat tehát tovább él, attól tartunk, hogy a demokrácia alkonyához értünk, mindenféle szavazás, választás értelmét veszíti – adott hangot aggodalmának a liga városi bizottságának vezetője.

Kravić tegnapi felszólalását megelőzően a VSZL követelte a mérvadó parlamenti pártoktól, hogy számoljanak le mindazokkal, akik városunk politikai életét szavazatpiaccá, szavazatok tőzsdéjévé alakítják, mindazokkal, akiket szavazatvásárlással, szavazat-viszonteladással gyanúsítanak, és azokkal is, akik a választásokon hamisított listákkal igyekeztek a polgárok bizalmába férkőzni. –  Azok, akik 2012-ben szavazatokat adtak-vettek, ezt újból meg fogják tenni, sőt, kibővítik ügyködésüket! Ha nem iktatjuk ki őket a politikai életből, a szavazásnak nem sok értelme lesz, a bűnbandákkal le kell számolnunk! – üzenik a ligából.