2024. április 24., szerda

Ajándékozott a művelődési ház

Az intézmény karácsonyi kiállítása és vására záró rendezvényén jártunk

Egy évtizede, hogy a topolyai művelődési ház a téli ünnepkör hangulatát népszerűsítve ünnepi vásárt rendez, nyolcadik éve, hogy a Téli varázslat elnevezésű rendezvénysorozata keretében, amely évről évre a Topolyai Mézkarnevál után a kulturális intézmény legnagyobb horderejű rendezvénye, pályázatot is hirdet karácsonyi tematikájú kézműves munkák tárgyában.

2013-ban is az ügyes kezű, kreatív benevezőktől saját készítésű, természetes anyagok felhasználásával létrehozott ikebanákat és mézeskalácsokat, valamint mézeskalács-formációkat várt versenyjellegű kiállításának megrendezéséhez. December 16-án nyílt, 23-án este pedig eredményhirdetéssel zárult a művelődési ház pályázatára beérkezett alkotásokból álló Mézeskalács és karácsonyi ikebanák elnevezésű kiállítás. A mintegy ötven egyéni és csoport által készített pályamunkát az intézmény mozitermének előcsarnokában felvonultató mézeskalács- és asztaldísz-kiállítás záró rendezvényén a művelődési ház igazgatója, Csípe Tímea, helyettese, Tatjana Dudaš, valamint a Télapó fogadta és köszöntötte a jelenlévőket. Körükben szerepelt a topolyai Alapfokú Zeneiskola diákja, Žarko Pribaković is, aki szólóénekével ajándékozta meg közönségét, miután az eredményhirdetés, ajándékozás lezajlott.

A kiállításra Topolya, Ada, Szabadka, Kúla községből érkeztek egyéni és csoportos, felnőtt, valamint gyermek kategóriákba felsorakozott, ikebanák és a mézesek csoportjába tartozó pályamunkák. Kéttagú, Crnogorac Éva és Zsáki István összetételű szakzsűri is értékelte a munkákat, továbbá a közönségnek is lehetősége volt véleményt nyilvánítani. A zsűri által kiemelt, valamint a legtöbb szavazatot kapott alkotások készítőit is ajándék illette, továbbá minden szavazólap részt vett nyereményjátékban is. A legszerencsésebb szavazó is ajándékban részesült. A szerencse a topolyai Dósa Szilvia kiállítás-látogatónak kedvezett. A mézeskalácsok mezőnyében, a felnőtt kategóriában a zsűri értékelése szerint Kalmár Ágota és Cs. Gál Noémi lett első díjas. A közönségnek a Balassa Erzsébet–Balassa Emese páros munkája nyerte el leginkább a tetszését.

A felnőtt, ikebanát készítők versenyében a zsűri az első díjat a Dávid Margit–Zdjelar Valéria párosnak ítélte, Szabó Gizella közönségdíjas lett. A gyermekek által készített mézesek között a bírálóbizottság a Mezőgazdasági Iskola II/6. osztályának és a Szent Gellért Cserkészcsapatnak a munkáját találta legkiemelkedőbbnek. A Nikola Tesla Általános Iskola 2. d osztálya lett ebben a kategóriában közönségdíjas. Az asztaldíszek mezőnyében, gyermekkategóriában a zsűri a Szloboda Rebeka–Szloboda Debóra munkáját találta legjobbnak, a Bethesda Szeretetszolgálat által készített ikebanára pedig a legtöbb kiállítás-látogató szavazott. A verseny különdíjasai Ercsi Ilona, Simon Julianna, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ és a topolyai Kodály Zoltán MMK Szivárvány Szakköre lettek.