2024. április 20., szombat

Megcsonkított költségvetés

A Tartományi Képviselőház tegnapi ülésén a hatalmi koalíció szavazattöbbségével elfogadta Vajdaság jövő évi költségvetését, mely továbbra sem tartalmazza az alkotmányban szavatolt köztársasági büdzsé hét százalékát. Vajdaság jövőre 15 százalékkal kevesebb pénzzel gazdálkodhat, mint az idén, és nagyberuházásokra egyetlen dinár sem jut. A rendelkezésre álló pénz mintegy tíz százaléka a mezőgazdasági beruházásokat szolgálja, kiemelkedő helyet kapott azonban az egészségügy is.

A jövő évi tartományi költségvetés értelmében minden egyes vajdasági polgár fejlesztési célokra havonta száz dinárral kevesebb összeget kap vissza Belgrádból, mint amennyire az alkotmány szerint jogosulna – mondta értékelő beszédében Bojan Pajtić tartományi kormányfő.

– A 2013-as évhez viszonyítva 15 százalékkal lesz szerényebb a jövő évi költségvetés, mégis a fejlesztést szolgálja. A 65,67 milliárd dinárra tervezett büdzséből mintegy 6,4 milliárd dinár a tartomány legfontosabb ágazatára, mezőgazdasági beruházásokra lett előirányozva, új erőgépek, jégvédelmi hálók, öntözőberendezések vásárlására, továbbá mintegy 1,2 milliárd dinár a szociális politika fejlesztését és az egészségügyi beruházásokat szolgálja.

Előtérbe kerül a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegek gyógykezelésének magasabb szintre való emelése, és az eddiginél nagyobb támogatást élvezhetnek majd a mesterséges megtermékenyítést szolgáló programok is, melyek január 1-jétől nem csupán az első, hanem a második és a harmadik gyermekre is vonatkoznak. A költségvetés értelmében a harmadik gyermeket vállaló családok havi 12 000 dináros tartományi támogatást élvezhetnek. Ha ez a projektum tovább serkenti a gyermekvállalási kedvet, és jobb irányba tereli Vajdaság demográfiai mutatóit, akkor a közeljövőben a havi járandóság a harmadik gyermek hétéves koráig jár majd – mondta a kormányfő.

Pásztor István házelnök és a VMSZ elnöke a jövő évi költségvetés védelmében elmondta, hogy 2009 decembere óta több ízben volt alkalma a Tartományi Képviselőházban a soron következő év költségvetését véleményezni, és sajnos évről évre ugyanazt mondhatta el, hiszen semmi sem változik.

– Ez a jelenség sajnos nem csupán az elmúlt évekre, hanem immáron a mögöttünk levő kilenc évtizedre vonatkozik – mondta Pásztor István. – Dr. Mijo Mirković közgazdász és egyetemi tanár 1926-ban megjelent tanulmányából idézve megjegyezte, hogy alig néhány évvel az új államalakulat létrejötte után Vajdaság minden négyzetkilométernyi területe után négyszer több adót kellett fizetni, és a tartomány minden egyes lakosa kétszer nagyobb adóterhet viselt, mint az ország más területein. A szerző már akkor megjegyezte, ez a megterhelés túllépi Vajdaság lakosságának gazdasági erejét.

Tehát, mutatott rá Pásztor, immár kilenc évtizede ugyanazokkal a jelenségekkel küzd Vajdaság: az egyik a megkülönböztetett és egyenletlen megterhelések, a másik pedig az újra és újra felmerülő igénye annak, hogy a vajdaságiak igazolják és bizonyítsák az országuk iránti lojalitásukat. Ezek a gondok tulajdonképpen nem költségvetési, nem is finanszírozási problémák, hanem a társadalmi és a politikai viszonyok rendezetlenségének mutatói, mondta Pásztor István.

A Vajdasági Magyar Szövetség azért szavazott a költségvetés mellett, mert – mint mondta Egeresi Sándor, a VMSZ képviselői csoportjának vezetője – más alternatíva nem létezik. A jövő évi finanszírozási terv szégyenteljes, Vajdaság polgárai sokkal többet érdemelnének.

– Úgy vélem – mondta Egeresi –, szemtanúi lehetünk egy folyamatnak, amelynek célja Vajdaság hatásköreinek további csökkentése, tevékenységi körének beszűkítése. Mindez egy célt szolgál, a kilencvenes évek gyakorlata szerint Vajdaságot kirakatautonómiává változtatni, vagy éppen megszüntetni. A jövő évi költségvetés, az alkotmánybíróság döntése, és hogy még mindig nem született meg a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény, mind ezt támasztja alá – mondta Egeresi.

Újhelyi Ákos, a VMSZ tartományi képviselője felszólalásában elmondta, Belgrád továbbra is zsákutcapolitikát folytat, hiszen a 2014-es évi tartományi költségvetés nem tartalmazza még az Vajdaságot megillető alkotmányos minimumot sem, nagyberuházási projektumokra viszont egyetlen dinárt sem irányoz elő. A VMSZ azért támogatta mégis a költségvetést, mert a magyarság szempontjából fontos projektumok folytatása és befejezése is szerepel benne. Újvidéken az Európai Kollégium befejezésére 200 millió dinárt, a szabadkai Népszínház építkezési munkálatainak folytatására pedig 120 millió dinárt irányoz elő. Továbbá a költségvetésben helyet kapott a horgosi, a hajdújárási, a noszai, a királyhalmi művelődési ház felújítása, valamint a közösség számára fontos projektumok finanszírozása.

Az ellenzék nem támogatta Vajdaság jövő évi költségvetését. Igor Mirović (SZHP) szerint a tartomány finanszírozási terve azért nem jó, mert kevés pénzt irányoz elő gazdaságélénkítő célokra, a mezőgazdaságra szánt eszközök felhasználása pedig ésszerűtlenül történik, és nem tűnik ki egyértelműen, mennyit irányoznak elő az öntözőrendszerek kiépítésébe. Az SZHP szerint a jövő évi költségvetést a túlzott költekezés jellemzi.