2024. március 28., csütörtök

Szívem csücske, Topolya

Könyv készült a Topolya a részletekben lakozik fotópályázat alkotásaiból

Péntek este a topolyai Népkönyvtár padlástermében bemutatásra került a Szívem csücske című könyv. A kiadvány a könyvtár által meghirdetett Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázat fényképeiből tartalmaz egy válogatást, a képek mellé pedig topolyai írók, költők írásai kerültek. A magyar kiadásban Bencsik Emese, Bencsik Orsolya, Brasnyó István, Fehér Ferenc, Fenyvesi Ottó, Harkai Vass Éva, Juhász Erzsébet, Kemény Hargita, Lovra Éva, Nebojsza István, Pressburger Csaba-Saul, Terék Anna és Tóth Ferenc művei olvashatók.

A bemutatón a könyvről Náray Éva, a kiadvány magyar változatának szerkesztője, Solymosy Lajos, a könyvet kiadó Solymosy Könyvház igazgatója és Biljana Labus, a könyv szerb kiadásának szerkesztője beszéltek.
Solymosy Lajostól megtudtuk, hogy könyvháza több vajdasági témájú könyvet jelentett meg, ezzel a kiadvánnyal (a fotópályázathoz hasonlóan) pedig az volt a céljuk, hogy bemutassák Topolya rejtett szépségeit.
– A könyvben dominál a tó és a templom, de más érdekes részletek is előbukkannak. Én is megdöbbenve tapasztaltam a képek válogatása során, hogy milyen jó szemű fotósok küldtek fényképeket a pályázatra. Igen nagy gondban voltam, mondhatni, nem tudtam, hogy a jobb vagy a bal kezem vágjam le, mire a több mint száz fotó közül kiválasztottam azt az 53-at, amely bekerült a könyvbe. A lényeg, hogy megmutassuk Topolyát olyannak, amilyen abban az áldott pillanatban volt, amikor a fotós elsütötte a gépét – mondta Solymosy.