2024. április 26., péntek

Könyvet a fa alá!

Simogatós, kihajtogatós, mágneses könyvek, hercegnők és dínók a polcokon

Karácsony közeledtével a könyvesboltok polcai megtelnek szebbnél-szebb, színes mesekönyvekkel, abban a reményben, hogy ezek a könyvek valahol majd a fenyőfa alá kerülnek. Az egyik szabadkai könyvesboltban is, ahol magyar nyelvű könyveket lehet vásárolni, ezt tapasztaltuk, Ábrahám Éva üzletvezető pedig el is mondta, hogy ilyenkor, az ünnepek közeledtével valóban igyekeznek több könyvet, mesekönyvet tenni a polcokra, mert az a tapasztalat, hogy az emberek szívesen ajándékoznak könyvet. Nemcsak a szülők, nagyszülők vesznek a gyerekeiknek mesekönyvet, hanem például több férfi is betért már a könyvesboltba, hogy a feleségének vásároljon valamilyen kiadványt.

– Sok meséskönyvvel készültünk az ünnepre. Természetesen ilyenkor megszaporodnak a karácsonyi témájú könyvek, ebből is van választék. Igyekeztünk úgy alakítani a kínálatot, hogy a klasszikusok mellett – mint amilyen a Tesz-vesz város, a Gőgös Gúnár Gedeon, a Magyar népmesék, a Pán Péter, a hercegnők történetei, és ezek mindig keresettek is, ahogyan évek óta népszerűek Bartos Erika könyvei is – új történetekből és újszerű megoldásokkal készült kötetekből is lehessen válogatni. Például A kis herceg könyv puzzle formájában is kapható, a szöveg melletti illusztrációkat puzzle darabokból kell kirakni. Keresettek a háromdimenziós könyvek is, és most már nemcsak meséskönyvek készülnek ilyen kihajtogatós módszerrel, hanem tudományos, ismeretterjesztő könyvek is, például a naprendszerről, az emberiség fejlődéséről, a tenger élővilágáról, a ragadozókról, a találmányokról szólók is. Az a jó ezekben a könyvekben, hogy az olvasó valóban kapcsolatba léphet a könyvvel, mert minden oldalon van valami feladat, valamit ki kell hajtani, meg kell húzni, szét kell nyitni, és új feladatokra akár sokadik olvasás után is bukkanhatunk.

Újdonság a zenedoboz. A dobozban mesekártyák lapulnak, és amíg tart az esti mese, addig a felhúzott dobozban szól a zene. De van olyan mesekönyv is, ami a beszédkészséget fejleszti, a lapok ugyanis üresek, vagyis egy szituáció van rajtuk és a könyvhöz mellékelt mágneses figurákból lehet a lapokra mesét varázsolni, a gyerek pedig maga választhatja ki, hogy milyen történetet alkot és maga mesélheti el a saját történetét. A legkisebbeknek ajánljuk a simogatós könyveket, ahol például az állatok szőrét lehet a lapokon megsimogatni, ezt nagyon szeretik a gyerekek. A kislányok természetesen a hercegnős történeteket szeretik, a kisfiúknál pedig már egy jó ideje nagyon népszerűek a dínók. Fontos, hogy szép, igényes, mutatós, minőséges papírra nyomtatott könyveket árusítsunk, erre nagyon figyelünk – hallottuk Ábrahám Évától, aki azt is megemlítette, hogy a vásárolók rendelhetnek is náluk könyveket. A könyveket Magyarországról szerzik be.

Ha úgy döntünk, hogy könyvet ajándékoznánk, minden korosztály számára találhatunk megfelelőt, mert a gyermekeknek szóló könyvek mellett ott sorakoznak a polcokon a nagyobb gyerekek kedvencei is, a Tea Stilton- és a Geronimo Stilton-könyvek, a tinédzserek által sokat forgatott A Szent Johanna Gimi, a fiúknál most nagy slágernek számító Trónok harca. Az üzletvezető úgy látja, hogy a férfiak inkább a krimit és a fantasztikus irodalmat keresik, a hölgyek körében pedig népszerűek a női szerzők, például Vass Virág, Fejős Éva, szeretik Müller Péter könyveit is olvasni.