2024. április 18., csütörtök

Szobrokat lepleztek le Magyarkanizsán

Újabb magyarkanizsai születésű jeles személyiségek szobrát leplezték le hétfőn délben a városháza előtti kisparkban: Harsányi Tibor világhírű zongoraművész és zeneszerző, valamint Miloš Dimitrijević ügyvéd és a Matica Srpska elnöke emlékére készültek a mellszobrok. Utóbbi Drinka Radovanović belgrádi szobrász keze munkáját dicséri, az előbbi Szilágyi László alkotása.

Nyilas Mihály polgármester beszédében hangsúlyozta:
– A városháza előtti park kedvelt helye a város lakóinak, jelentőségét mégis elsősorban az adja, hogy itt áll Koncz István költő és Dobó Tihamér festőművész szoborkettőse. Szimbolikus alakjai közösségünk múltjának, kultúrájának, míg Harsányi Tibor és Miloš Dimitrijević közel sem olyan ismert személyek a lakosság körében, de születésük ide köti őket, és nemcsak a város, hanem az ország és a világ számára is hagytak maradandó örökséget.
Lackó Róbert polgármester-helyettes elmondta, hogy Harsányi Tibor (1898–1954) Kodály Zoltán tanítványa volt. Bécsben és Hollandiában is koncertezett, végül Párizsban telepedett le. Kora elismert zongoraművésze volt. Miloš Dimitrijević (1824–1896) jogi tanulmányait Eperjesen végezte, több alkalommal volt tagja a Magyar Országgyűlésnek, ahol a délvidéki szerbség érdekeit képviselte. A Matica Srpska elnöke volt.