2024. március 28., csütörtök

Tízezrek ünneplik a karácsonyt Betlehemben

Idén is keresztények tízezrei, köztük palesztinok és a világ minden tájáról érkezett zarándokok ünneplik a karácsonyt a szentföldi Betlehemben, Jézus születésének helyén.

Fuád Tuál latin pátriárka, a Vatikán szentföldi képviselője kedd délután ünnepélyesen bevonult a Jordán folyó nyugati partján fekvő városba, ahol hagyományosan palesztin cserkészek köszöntötték a katolikus egyház bíborba öltözött szentföldi képviselőjét.

A palesztin nemzetiségű, jordániai állampolgárságú pátriárka Mahmúd Abbász palesztin elnök és a magánlátogatáson a térségben tartózkodó Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében mutat be éjféli misét a Születés templomával szomszédos Szent Katalin katolikus templomban.

A kereszténység egyik legősibb és legszentebb temploma, a Születés temploma előtti Jászol téren egy hatalmas, piros szalagokkal díszítetett karácsonyfát és egy betlehemet állítottak fel. A teret övező kávéházakban és éttermekben télapók és felfújható hóemberek igyekeznek vidámabb hangulatot teremteni.

Az izraeli hadsereg mintegy 300 ezer látogatóval számol karácsony napjaiban az Izrael által csaknem teljes egészében betonkerítéssel körbevett palesztin városban. Izrael több száz külföldi és gázai keresztény palesztinnak engedélyezte a beutazást karácsonyra, és általában is enyhített a biztonsági rendszabályokon karácsonyra, hogy megkönnyítse az eljutást Betlehembe.

Idei karácsonyi üzenetében Fuád Tuál egyebek közt a szíriai helyzettel foglalkozott, és kijelentette, hogy az ünnep közeledtével nem szabad megfeledkezni Szíria lakosairól, köztük a szomszédos országokba menekültekről.

A pátriárka bírálta Izraelt, amiért a telepek bővítésével akadályozza a három év után idén júliusban újrakezdett béketárgyalások sikeres befejezését. Mint mondta, imádkozik azért, hogy a keresztények, a zsidók és a muszlimok a jövőben együttműködjenek az emberi méltóságot romboló igazságtalanság, elnyomás és erőszak befejezése érdekében.

Szerdán elhangzott karácsonyi üzenetében Fuád Tuál emlékeztetett, hogy májusra a Szentföldre várják Ferenc pápát, bár a látogatást hivatalosan még nem jelentették be. Mahmúd Abbász palesztin elnök saját karácsonyi üzenetében arra buzdította a világ zarándokait, hogy a pápa látogatása alkalmából jöjjenek a Szentföldre.