2024. április 18., csütörtök

„Vučić kovácsoljon tőkét népszerűségéből!”

A haladók választásokra mennének, a szocialisták és a nyugdíjasok időpocsékolásnak tartják ezt

Az előrehozott parlamenti választások témájában továbbra is változatlan a hatalmi pártok álláspontja: a Szerb Haladó Párt támogatja, a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja viszont nem tartja szükségesnek.

A reformok folytatásához egy erősebb kapacitású hatalmi koalíció szükséges, fejtette ki Zoran Babić, az SZHP köztársasági parlamenti frakcióvezetője, majd hozzátette, hogy a reformok végrehajtásához a polgárok támogatása is szükséges, a polgárok pedig Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke irányába tanúsítják a legnagyobb bizalmat.

Zorana Mihajlović, a párt alelnöke pedig elmondta: bár a párt szervei úgy vélik, hogy ki kellene írni a választásokat, hivatalosan még nem vitatták meg ezt a témát.

Dijana Vukomanović, az SZSZP frakcióvezetője nem érti, hogy mi indokolja az előrehozott választások kiírását. A hatalmi koalíció egységes, és minden gond nélkül megszavazza az európai, illetve reformtörvényeket, hangsúlyozta. Arról, hogy lesznek-e választások, egyedül Aleksandar Vučić és Ivica Dačić, az SZSZP elnöke dönthet, jegyezte meg Vukomanović.

Momo Čolaković, a SZENYP képviselője nemcsak a rendkívüli választások értelmét nem látja, hanem úgy véli, hogy azok akadályoznák a már megkezdett folyamatokat és reformokat. A hatalmi koalíció jól működik, ezért most választásokat tartani időpocsékolás lenne, szögezte le Čolaković.

Az ellenzéki Liberális Demokrata Párt a haladókkal ért egyet, és minél hamarább kiírná a választásokat. Az új kormánykoalíciónak még nagyobb potenciállal kellene rendelkeznie, hogy végrehajthassa a szükséges reformokat, emelte ki Bojan Đurić, az LDP köztársasági parlamenti képviselője.

A Szerbiai Demokrata Párt készen áll a választásokra, legyenek azok bármikor, nyilatkozta Sanda Rašković Ivić, a párt képviselője, aki úgy véli, hogy a társadalom és az ország egyre jellemzőbb hanyatlása miatt kellene kiírni a választásokat.

A B92 RTV Utisak nedelje (A hét benyomása) című műsorának vendégei szinte egytől egyig egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy 2014 a választások éve lesz. Dragoljub Žarković, a Vreme hetilap főszerkesztője meg van győződve arról, hogy a választásokat márciusban fogják megtartani. Vučićnak két oka van arra, hogy a választások mellett döntsön: hogy tőkét kovácsoljon az SZHP aktuális népszerűségéből, valamint hogy letisztuljon a helyzet pártján belül, és a kormányba, illetve a parlamentbe az ő emberei kerüljenek. Ez egyáltalán nem rossz, hiszen Szerbiának erős hatalomra van szüksége, jegyezte meg Žarković.

Dragoljub Anđelković politikai elemző, aki egyébként úgy véli, hogy az idén sokkal jobb évet hagyunk magunk mögött, mint tavaly, egyetért a főszerkesztővel, hogy az lenne az ésszerű, ha Vučić jövőre hasznot húzna népszerűségéből. Bizonyos külső erőknek is befolyása van arra, hogy végül lesznek-e jövőre választások, vagy sem, tette hozzá Anđelković.

Đorđe Vukadinović politikai elemző egyáltalán nem biztos abban, hogy 2014 a választások éve lesz, mivel szerinte sem Brüsszel, sem Moszkva nem támogatja ezt az elképzelést. Valami botrány vagy kétes ügy szükséges ahhoz, hogy végül kiírásra kerüljenek a választások, fejtette ki Vukadinović, majd megcáfolta Anđelkovićot, hogy az idei év jobb lenne, mint a tavalyi.