2024. április 20., szombat

Sikeres takarékoskodás

Kovács János, Nagy Magdolna és Vajda Zsuzsanna újságíró-, illetve életműdíjas kollégák a főszerkesztő társaságában (Fotó: Ótos András)

Kovács János, Nagy Magdolna és Vajda Zsuzsanna újságíró-, illetve életműdíjas kollégák a főszerkesztő társaságában (Fotó: Ótos András)

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházának negyedik emeleti termében hétfőn a lap fennállásának 69. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen a jelenlevőket Ökrész Rozália igazgatónő köszöntötte. Ünnepi beszédében jelentősnek értékelte az idei évet, a dicsekvést mellőzve kijelentette, hogy eredményes évet zártunk, jól teljesítettünk. – A 2012-es évet 18,5 millió dináros vesztességgel zártuk, amit az idén 3 millió dináros nyereségre váltunk. Bepótoltuk a másfél havi fizetéslemaradást, kifizettük a fizetések utáni elmaradt adókat és járulékokat, az állam iránti vagyon- és egyéb adókötelezettségeket, a vállalatot nyomorító rövid lejáratú hitelek 82 százalékát fizettük vissza, s így most a 22,5 millió helyett 4 millió dináros kötelezettségünk maradt. A 19 milliós hosszú lejáratú kölcsönt is rendszeresen törlesztjük, másfél év járt le, és még 3 és fél év maradt a teljesítéséig. Mindez a vállalatműködés ésszerűsítésének köszönhető, szigorúan felügyeltük a kiadásokat, dolgozóink elfogadták és vállalták a takarékoskodó hozzáállást, ezért köszönetet mondok mindannyiuknak. Köszönet a taggyűlési jogokat gyakorló testületnek is, az alapító Magyar Nemzeti Tanácsnak, a vajdasági képviselőháznak, a tartományi titkárságoknak, a kormánynak, a helyi önkormányzatoknak, az anyaországnak, általuk tudtuk megvalósítani bevételeink 30 százalékát. A többit önerőből kellett megvalósítanunk, a média és a nyomdaipari szolgáltatások és termékek piacán. Jövőre is nehéz lesz, az áfa 8-ról 10 százalékra való emelése legalább 2,5 milliós bevételkiesést jelent majd a háznak, a szerződéses alkalmazottak számbeli korlátozása ellehetetleníti működésünket. A megoldás a specifikumok méltányolásában van, már megfogalmaztuk a pénzügyminisztérium iránti kérelmünket a kivételezés jóváhagyására – hallottuk az igazgatónőtől, aki említést tett a fájóan alacsony átlagfizetésekről is.

– Óriási kihívás megtartani az eladott példányszámot, internetes megjelenésünk iránt ugrásszerűen nőtt az érdeklődés. A napi csúcsot augusztus 20-án jegyeztük, honlapunknak aznap 18 561 látogatója volt. Sajnos ennek a megjelenésnek még mindig nagyon alacsony a pénzügyi hozadéka – magyarázta Ökrész Rozália.

Varjú Márta főszerkesztő felszólalásában emlékeztetett arra, hogy születésnapi megemlékezésünk óhatatlanul a karácsonyhoz, a család, a szeretet, az egymáshoz fordulás és az összetartozás pillanatához fűződik. – Mi is egy nagy család vagyunk, s van egy féltve őrzött, dédelgetett gyermekünk, a Magyar Szó. Gondoskodó szülőként tanítjuk, neveljük, oktatjuk, fejlesztjük, szeretjük, óvjuk, és egyengetjük az útját, rendre utasítjuk, ha rakoncátlankodik, javítgatjuk tévedéseit és hibáit, megbocsátjuk a baklövéseit. Munkánk folyamatos gondoskodás a lap, az újságírás felé. Mindezt azért tesszük, hogy jobb, szebb, tartalmasabb és tökéletesebb újságot készíthessünk, és hogy a lap szeretetet, megértést, odafigyelést sugározzon az olvasó felé. Számunkra az a legfontosabb, hogy összhangot teremtsünk az olvasói igények, a szerkesztőségi törekvések és a változó világ diktálta, gyors információáramlás között. Eddigi fáradozásunk sokszor rosszindulattal, nehézségekkel, gáncsoskodásokkal, sőt, néha sárdobálással van kikövezve. Bennünket ez nem riaszt meg, az igaz értéket képviseljük, az Olvasót szolgáljuk – hallottuk a főszerkesztőtől.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2013-ban jubiláló dolgozói: 10 éve dolgozik nálunk Mikulinac Đura, Kazi István, Szikora Csaba, Bálint Csaba, Sándor Zoltán, Szögi Csaba, Csincsik Zsolt, Gruik Kis-Gulyás Ibolya, Homolya-Horvát Ágnes, Herceg Elizabetta, Kiss Zoltán és Tőke János. 30 éves munkásságát ünnepli Radić Zoran, Borović Zoltán, Gulyás Erzsébet, Aladics János, Livaja-Begović Ilija. 35 éve tagja a munkaközösségnek Vajda Zsuzsanna és Fehér Mária, Bognár Károly pedig kereken négy évtizeddel ezelőtt állt munkába a Magyar Szónál.

A műsor folytatásában Varjú Márta átadta az újságírói díjat Nagy Magdolnának, a Jó Pajtás felelős szerkesztőjének, a kolléganő erényei közül rátermettségét, határozottságát és pontosságát emelte ki.

Az idén is két életműdíjat osztottunk ki, ezeket Kovács János újságíró, az újvidéki rovat szerkesztője, továbbá Vajda Zsuzsanna szövegbevivő, „szerkesztőségi mindenes” kapta.

A Kilátó-díj az idén Döme Szabolcs kezébe került, ő immár a nyolcadik fiatal író, akinek tehetségét elismeri a melléklet. 2007-ben tűnt fel az óbecsei Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén, pályájának legelején verseket írt, az utóbbi években prózát.

Az ünnepségen Bada István átadta a Szerbia Gyűjtőszövetség Nívódíjas Nagymesteri Oklevelét Berta Zoltán nyomdaigazgatónak, abból az alkalomból, hogy 30 éves a Magyar Szó minikönyvmúzeuma.

Az ünnepségen a cég nyugdíjasai is megjelentek, az idén is együtt ünnepeltek az „aktív” kollégákkal.