2024. április 25., csütörtök

Algéria tiltakozik Hollande vicce miatt

Algériai politikusok és a sajtó is bírálta a hét végén Francois Hollande egy viccesnek szánt kijelentését, amelyben a francia elnök az észak-afrikai arab ország biztonsági helyzetén élcelődött.

Hollande még a hét elején egy franciaországi zsidó szervezet előtt kijelentette: Manuel Valls belügyminiszter „biztonságban és egészségesen” tért haza Algériából, és „már ez is nagy dolog”.

Ramtane Lamamra algériai külügyminiszter a hét végén sajnálatosnak nevezte Hollande kijelentését, és azt mondta, hogy az „csökkenti a két ország kapcsolatának értékét”.

Az algériai emberi jogi bizottság vezetője nyílt bocsánatkérést követelt a „provokáció” miatt. A Társadalmi Mozgalom a Békéért nevű iszlamista párt egy képviselője pedig sürgette az algériai hatóságokat, hogy adjanak választ „az ország felháborító megsértésére”.

A francia elnök szavait az algériai sajtó is hevesen bírálta. „Hollande Algérián viccelődött a zsidók előtt” – állt három algériai napilap szombati címlapján.

Hollande kijelentését a legnagyobb francia ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) is elítélte. Az elnök hivatala nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, azonban nem is tagadta, hogy ha informálisan is, de elhangzott a kérdéses mondat a franciaországi zsidó intézmények tanácsának rendezvényén.