2024. április 16., kedd

A 69. születésnap a 70. szellemében

Hatvankilenc évvel ezelőtt jelent meg a Magyar Szó első száma karácsonyra. Akkor még Szabad Vajdaság állt a fejlécen, mert az azonos nevű szerb napilapnak a Slobodna Vojvodinának volt a fordítása a csupán négy újságoldalon megjelenő sajtónk őse. Az egyetlen napilapunk létrehozásáról nincs, mert állítólag nem is létezett, így nem maradhatott ránk alapítólevél, okirat, jegyzőkönyv vagy bármilyen más írásos nyom. Tudjuk, hogy politikai döntés hozta létre, szóbeli utasításra született meg, és került az olvasó elé az első szám 1944. december 24-én.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Négy tagból állt a későbbi a nagy szerkesztőséggé terebélyesedő lapindító gárda: Kek Zsigmond egykori szabadkai református lelkipásztor lett a főszerkesztő, az újságírók pedig Gál László és Lévay Endre (mindketten a Híd egykori munkatársai), valamint a több újságnál is tapasztalatot szerző Majtényi-Markovics Mihály. Három napon át készítette a négy kiváló újságíró az első, négy oldalon megjelenő Magyar Szó elődöt, a Szabad Vajdaságot.

Kilenc hónapot kellett várni, mire megszülethetett a nagyobb formátumú, tartalmában bővülő, új technikai kivitelezésű és megváltozott fejlécű újságunk, a most már valódi, mindmáig megtartott névre hallgató Magyar Szó. Ekkor 1945. szeptember 27-ét írtunk. Azóta is a Magyar Szóval hirdetjük és éltetjük a magyar szót. Ez lett a tízéves évfordulókor beinduló, s azóta is töretlen népszerűségnek örvendő élőújságjaink jelszava.

Talán ennyi elég is lesz a történelmi visszapillantóból, ezúttal a 69. születésnapunk előzeteseként, amelyet az idén december 23-án tartunk meg a Magyar Szó székházában, szerény ünnepség keretén belül, s természetesen kiosztásra kerülnek majd az ilyenkor szokásos díjak, elismerések.

Mi már lélekben a 70. évfordulóra készülünk, jóformán a 69. születésnapot hozó év is a hétévtizedes születésnapra való készülődés jegyében telt. De 2014. még inkább kiemelt fontossággal bír, és meghatározó lesz lapunk életében, rendezvények, visszaemlékezések, élőújságok, ünnepi műsorok, találkozások, bemutatók, belföldi és külföldi fellépések sorozatát készítjük elő, amit majd egy születésnapi gála koronáz meg jövő karácsonykor.

Már a mostani szilveszteri számunkon és a jövő esztendő januárjának első napjaira vonatkozó összevont kiadásunkon a fejlécen ott áll feltüntetve a 70 év, hogy jelezzük az olvasónak, milyen meghatározó és fontos évforduló köszöntött ránk. És ez így folytatódik mindennap a jövő év folyamán megjelenő napilapunk címlapján. Az idén novemberben napvilágot látott a 2014-re szóló naptár is a hét évtized szellemében készült. Ez a kiadványunk a tervezett sorozatunk úttörője, a következő a Tarka Világ könyv lesz – amit a népszerű mellékletünk 1000. számának megjelenésére és fennállásának 20. évfordulóra szerkesztettünk. Január első napjaiban hagyja el a nyomdát, majd jubileumi élőújság-sorozatot rendezünk a két megjelent Magyar Szós könyv népszerűsítésére, és a Magvető olvasótoborzó akciónk is az eddiginél lendületesebb bemutatkozónak ígérkezik tavaszra. Valamikor május tájékán várható a Sportvilág – amely januártól ismét kis formátumban összefűzve kerül az anyalapba – hétfői mellékletünk 500. megjelenése, ebből az alkalomból sportnapot, olvasótoborzó találkozót szervezünk Adorjánon, a nyár folyamán pedig több külföldi és belföldi Magyar Szó-találkozó várható, majd a Strandszépe-választást is megszervezzük, hagyományosan Magyarkanizsán. Az ünnepségsorozatok csúcspontját mindenképpen a 2014. december 24-ére tervezett Magyar Szó gála fogja jelenteni, de ezt megelőzően Vajdaság-szerte több helyen olvasótalálkozón emlékezünk meg a 70 éves Magyar Szóról.

Talán a legfontosabb kiadványunkat, a hétévtizedes Magyar Szóról készült összeállítást, monográfiát az ősz folyamán mutatjuk be, ebben a könyvben kollégánk összefűzi mindazt, ami a kezdetektől az aranykoron, a hullámvölgyeken és dombokon át, mind a mái napig történt a lappal, s azokkal, akik készítették, nap mint nap ezt az újságot. Ehhez a szép kerek évfordulóhoz új arculat, külső megjelenés, forma és tartalom is dukál. A Magyar Szó csapata már készíti a legújabb köntösbe burkolt lapot, amely szebb, jobb, kezelhetőbb, modernebb formában, ám a hétévtizedes hagyományra támaszkodva 2014. március 15-én kerül az olvasó elé.

A hetven év nagy idő. Sok minden történt a lap és az itt dolgozók életében e tisztes kor alatt. Volt 20 éves aranykorszaka a Magyar Szónak (1955–1975), amikor nem csupán a példányszámmal lehetett dicsekedni, hanem azzal is, hogy a világon a legjobb napilapként tartották számon. Mert a magyar nyelvterület legjobban szerkesztett, a legtöbb információt közlő és a legszabadabban lélegző napilapja volt. Erre törekszünk mi ma is a hetven év távlatából, s talán a megoldásra a kulcsszó nem más lenne, mint az összhang. Összhangot kell teremteni az olvasói igények, a szerkesztőségi törekvések és a változó világ diktálta gyors információáramlás között. Ez a cél fogja vezérelni lapunk szerkesztéspolitikáját a 2014-es jubiláris évben.