2024. április 19., péntek

Visszafogott a községi költségvetés

A temerini községi képviselő-testület határozott néhány közmű-szolgáltatási díj növeléséről is

Tegnap igen gazdag napirenddel tartották Temerinben a községi képviselő-testület idei utolsó ülését. Új napirendi tárgy beiktatására javaslat ugyan nem volt, de az ellenzék javasolta, hogy a testvérvárosi megállapodásokról szóló határozati javaslatokat (Ribnik, Drvar, Jászapáti, Terézváros, Győrasszonyfa, Deáki és Temerin között) vegyék le a napirendről, mivel ezeknek a kapcsolatoknak nincs gazdasági jelentőségük, és csak a községi tisztségviselők közpénzen való hétvégi kiruccanásainak takarására szolgálnak.

Az ellenzék, különösen a ligások, kemény hangon követelték a korábban benyújtott képviselői kérdések megválaszolását, mondván, hogy valószínűleg sok a takargatnivaló, mivel a megszólítottak nem adnak választ a kényes kérdésekre.
A 24 pontos napirend alatt szerepel a 2014. évre vonatkozó költségvetési javaslat, több községi alapítású közvállalat – a településrendezési szakigazgatóság, a Gáz közvállalat, a Szirmai Károly közkönyvtár, a művelődési központ, az idegenforgalmi szervezet – jövő évi programja, a közmű-szolgáltatási díjak egy részének növelése, valamint a temerini község 2014 és 2018 közötti időszakra vonatkozó mezőgazdasági és vidékfejlesztési cselekvési terve is.

A költségvetésről Gódor Rudolf, a községi tanács pénzügyi felelőse mondott összefoglalót. Kifejtette, hogy az igen összetett gazdálkodási és pénzügyi folyamatok közepette, az idei községi költségvetés összegét alig valamennyivel tervezték többre az utolsó idei költségvetési módosítástól, és ez összesen 971,8 millió dinárt tesz ki. A nehézségek ellenére a költségvetési intézmények vélhetően jövőre is megkapják működésükhöz a tervezett támogatásokat, a beruházások pedig maradnak az idei év szintjén. Épülni fog egy új aszfaltos út, folytatják a szennyvízcsatorna fő vezetékének a Járek felé való hosszabbítását, a közvilágítás lámpáinak energiatakarékosokra való cseréjét, továbbá tervezik két gyermekjátszótér felszerelését és más kisebb javításokat.

A bevételt illetően a három legnagyobb tételt a fizetések utáni adó (53,48%), a köztársasági átutalások (26,43%) és a helyi ingatlanadók (9,22%), továbbá az állami földek bérbeadásából származó bevétel (4,43%), amely az évi költségvetés bevételeinek a mintegy 90 százaléka.
A vitában jórészt az ellenzéki képviselők vettek részt. Sokallták az egyes intézmények finanszírozására, például az Ifjúsági iroda és az Idegenforgalmi szervezet működtetésére szánt összeget és azok bezárását követelték. Másrészt, kevesellték a kismamáknak járó juttatásokat. Konkrét javaslatok is elhangzottak arra vonatkozóan, hogy a község hogyan támogathatná és serkenthetné a gyermekvállalást.

Robert Karan, a Szociáldemokrata Liga képviselője úgy fogalmazta meg az ellenzék kifogásait, hogy a jövő évi községi költségvetésből kevés lesz a beruházás, ezért nem nyílhatnak új munkahelyek, pedig a községben 7,5 ezerre tehető a munkanélküliek száma. Az ilyen költségvetés nem szavatolja a fejlődést, és ezért az ellenzék nem szavazott rá. Az utóbbi 5 és fél évben a jelenlegi hatalmi koalíció uralja a községet és a helyzet egyre rosszabb.

A közmű-szolgáltatási díjak növelésével kapcsolatosan elhangzott, hogy az a vezetékes víz, a szemétkihordás és a köztéri szolgáltatások 5,5 százalékos növelését irányozta elő. A többi szolgáltatás árjegyzéke marad az idei szinten.