2024. április 19., péntek
XXI. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Döntőben a szerbek!

A 21. női kézilabda-világbajnokság első elődöntőjében úgy lett, mint az várható is volt. A közönség vitte a szerb válogatottat, a lengyelek pedig nem tudták tartani azt az iramot, amelyet a házigazdák diktáltak, s Cvijić sorozatban elért második góljával 9:4-re elhúztak, ami sok volt a lengyeleknek, hiszen számos technikai hiba után a 22. percben már 11:4 volt a szerbek előnye. Ez az előny a szerb kapusok kiváló teljesítménye (76 százalékos védési arányt produkáltak!) révén még tovább nőtt, a félidőre tovább duzzadt, s a 30. perc után 14:6-ot tett ki.

A szerbek ezen a meccsen annyit játszottak, amennyi a győzelemhez szükséges volt (Fotó: Beta)

A szerbek ezen a meccsen annyit játszottak, amennyi a győzelemhez szükséges volt (Fotó: Beta)

A második félidőben ez az előny aztán csak növekedett. A 35. percben már 10 gólt tett ki (16:6), s innentől kezdve már nem volt kérdéses, melyik csapat jut a döntőbe, hiszen Lekić csapatkapitány néhány pillanat múlva még egy gólt szerzett. A lengyel időkérés egy picit „normalizálta” a meglepetéscsapat helyzetét, hiszen zsinórban két gólt lőttek, de a szerbek Damnajović révén emberhátrányból ismét tíz gólra változtatták a különbséget (18:8).

A szerbek ettől kezdve „lelazsálták” a folytatást, de hevenyészetten betaláltak, és egy pillanatra sem hagytak kétséget afelől, ki is lesz itt a győztes. A lengyelek természetesen mindent megpróbáltak, kapust is cseréltek, s az 50. percben már „csak” héttel veszítettek, de ez csak az eredmény kozmetikázása volt, még akkor is, ha a szerbek sorozatban követték el a technikai hibákat. A tulajdonképpeni „meccslabdát” Lekić lőtte, amikor már csak 6 perc volt hátra, és a kiváló játékos ismét hétre növelte az előnyt.

Még egy időkérés, feleslegesen. A szerbek behúzták ezt a meccset, s a nemzedék legnagyobb sikerének elkönyvelhető teljesítményként bejutottak a vasárnap 17.15-kor kezdődő döntőbe, amelyben a lapzárta után véget ért Dánia–Brazília mérkőzés győztesével találkoznak.

A mérkőzés legjobbjának a kapus Tomaševićet választották meg. De ez már senkit sem érdekelt, a csarnok ünnepelt!

Szerbia–Lengyelország 24:18 (14:6)

Kombank Arena, 17 000 néző, vezette: J. és C. Bonaventura (Lengyelország).

Szerbia: Tomašević, Krpež, Popović 1, Lekić 8, Živković 2, Damnjanović 4, Erić 1, Risović, Rajović, Ognjenović 2, Filipović, Nišavić 1, Stoiljković, Liščević, Cvijić 5, Lojpur.

Lengyelország: Gapska, Stachowska, Niedwiedz 2, Siodmiak 1, Grzyb 1, Kudlacz 1, Koniuszaniec 2, Wojtas 1, Semeniuk 2, Szwed 4, Migala, Wysokinska, Stasiak 1, Jochymek 1, Kulwinska 2, Byzdra.