2024. április 19., péntek

A szociális párbeszéd teljes hiánya

Kudarcba fulladt a munkatörvény tervezett módosításairól szóló közvita Újvidéken

Az ünnepek idejére, a december 18-a és január 10-e közötti időpontra tűzte ki a munkaügyi minisztérium a munkatörvény módosításáról szóló törvénytervezet közvitáját, melynek helyszínéül az illetékesek három szerbiai nagyvárost jelöltek ki: Újvidéket, Kragujevacot és Belgrádot. A szakszervezetek már a közvita meghirdetett időpontját is botrányosnak ítélték, és azt ígérték bojkottálják azt, mivel a törvénytervezet előkészítése a szociális párbeszéd teljes hiányáról tanúskodik. Az ígéretüket be is tartották: az első közvitát, amelyet pénteken Újvidéken kellett volna megtartani, a fütyülőkkel, hangosbeszélőkkel felszerelkezett, hangosan tiltakozó szakszervezeti tagok miatt el kellett halasztani.

Pénteken Újvidéken a szakszervezetek tagjai indulatoktól fűtve érkeztek az Újvidéki Regionális Gazdasági Kamarában megszervezett közvitára. A futballmeccseket idéző hangzavar közepette képtelenség volt megtalálni az értelmes hangot a szakszervezetekkel. A tiltakozók akkora zajt keltettek ordibálásukkal, hangos sípjaikkal és kürtjeikkel, hogy Zoran Martinović, a munkaügyi minisztérium államtitkára, aki a törvénytervezet bemutatása és megvitatása végett érkezett, csupán rögtönzött sajtótájékoztatót tartott az újságírók számára.

– Jómagam is tagja vagyok annak a munkacsoportnak, amely a munkatörvény módosításairól szóló törvénytervezet kidolgozásában részt vett. A mai napon az volt a célunk, hogy az érintettek bevonásával széles körben megvitassuk a szóban forgó törvénytervezetet. Egyszerűen nem voltak meg a szükséges technikai feltételek egy józan hangvételű vitára. A konstruktív javaslatokat azonban továbbra is el lehet küldeni a minisztérium honlapjára (www.minrzs.gov.rs). Nagyon sajnáljuk, hogy a szakszervezetek kivonultak a törvényjavaslatot elkészítő munkacsoportból és nem adtak konkrét javaslatot – nyilatkozta Zoran Martinović.

Az általános felfordulásban Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke a sajtó munkatársainak az utcán nyilatkozott.

– Szakszervezetünk kivonult a törvénytervezetet kidolgozó munkacsoportból, mivel hónapokkal ezelőtt rámutattunk a hibáira. Észrevételeinket azonban lesöpörték az asztalról és semmiféle szociális párbeszéd nem jött létre a szakszervezetek és a kormány képviselői között. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap nyomására a kormány igyekszik minél gyorsabban elfogadtatni az új törvényt, amely semmilyen módon nem szolgálja a dolgozók érdekeit. Ma az volt a célunk, hogy a készülő törvénnyel kapcsolatos elégedetlenségünket kifejezésre juttassuk. Azt akarjuk, hogy a kormány elismerjen bennünket egyenrangú szociális partnerként, és közösen dolgozzuk ki a törvényt. Ha a kormány mégis egyoldalúan, megkérdezésünk nélkül fogadja el a törvénytervezetet, akkor a szakszervezetek az utcára vonulnak. 2014 január 10-én tiltakozó akciókat szervezünk országszerte, általános sztrájkot hirdetünk, és megbénítjuk egész Szerbiát, csakhogy megakadályozzuk a törvénytervezet jelenlegi formájának elfogadását – szögezte le Zoran Mihajlović.

A két legnagyobb szerbiai szakszervezet, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet a munkatörvény módosításáról szóló törvénytervezet visszavonását követeli. A két reprezentatív érdekképviseleti szerv vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy ha a kormány továbbra is ragaszkodik a kilátásba helyezett módosításokhoz, akkor a tiltakozás radikálisabb formáihoz folyamodnak és tüntetésekkel fognak fellépni a törvénytervezet elfogadása ellen. Az Összefogás (Sloga) Szerbiai Szakszervezetek Szövetsége szintén elzárkózik a közvitán való részvételtől, ugyanis szerintük ezzel legitimizálnák a nem létező szociális párbeszéddel születő törvénytervezetet. A Szerbiai Belügyi Dolgozók Szakszervezete szintén nem vesz részt a közvitán. A rendőrszakszervezetben úgy vélik, azzal hogy a minisztérium a legnagyobb ünnepek idejére időzítette a közvitát, tisztán látszik, hogy az egész közönséges bohózat, amellyel meg akarják téveszteni a közvéleményt.

Az első közvitát pénteken tartották volna meg Újvidéken, a másodikat december 23-án Kragujevacon, a harmadikat pedig december 26-án Belgrádban szervezik meg.