2024. április 25., csütörtök

A foci kössön össze bennünket

A zombori városházán bemutatták az Európai Közösség IPA – Határon Átívelő Együttműködési Programja keretében EU-támogatást élvező Barátság, nem pedig rivalizálás projektumot, amelynek célja a zombori és bajai labdarúgóklub közötti, már meglévő együttműködés továbbfejlesztése és a két testvérváros kapcsolatának új tartalommal gazdagítása. A projektvezető a zombori Radnički labdarúgóklub, partnere pedig a bajai Labdarúgó Sportegyesület.

– Nagyon pozitív, hogy ez a tervezet a sportról szól, azon belül is a fiatalokról, akiknek lehetőségük lesz megismerni a szomszédos nemzetet. Ahhoz képest hogy Szerbia még csak előcsatlakozási folyamatban szerepel az EU-nál, az ilyen és ehhez hasonló projektumokon keresztül mintegy 200 millió eurót nyert el pályázatokon, ami jelentős támogatás. Remélhetőleg rövidesen kijelölik a csatlakozási dátumot, és akkor még nagyobb összegre pályázhatunk – közölte Csíkos János tartományi sport- és ifjúságügyi titkárhelyettes.

A projektum költségvetése meghaladja a 94 ezer eurót, amiből a partnerek 15 százalékos önrészt állnak, így az IPA-program által nyújtott támogatás összege 80 ezer euró. A program az együttműködés magasabb szintre emelését, a közönség számának növelését, a játék minőségének javítását, a társadalmi kapcsolatok elmélyítését, a játékosok és az edzők továbbképzését, valamint a turizmus fejlesztését célozza. A zombori klub stadionján eredményjelző táblát állítanak, hangosítást szerelnek fel, és a két partner közös honlapot is fejleszt.

A bajai Labdarúgó Sportegyesület elnöke, Búcsú László kifejtette, ez a támogatás azt a célt szolgálja, hogy a fiatal labdarúgók közös baráti találkozókon, felkészüléseken vehessenek részt, továbbá megismerhessék egymás szokásait és edzési módszereit.

A zombori Radnički labdarúgóklub elnöke, dr. Zoran Parčetić kiemelte, hogy nagyon fontos a fiatalokkal való foglalkozás előremozdítása, alkalomteremtés a barátkozásra, tapasztalatcserére, valamint egymás kultúrájának megismerésére.