2024. április 20., szombat

Együttműködés az egyetemmel

Protokolláris szerződést írt alá az önkormányzat és a Közgazdasági Kar

A szabadkai Közgazdasági Kar és Szabadka város együttműködéséről írt alá megállapodást Nenad Vunjak, a kar dékánja és Maglai Jenő polgármester.

Az együttműködési szerződés lehetővé teszi, hogy a jövőben a kar harmadéves hallgatói szakmai gyakorlatukat valamelyik szabadkai közvállalatban, illetve az önkormányzatban végezzék el, az önkormányzat és a közvállalatok vezetői előadást tarthatnak a hallgatóknak, illetve az együttműködés keretében arra is mód nyílik, hogy a kar például különféle tanulmányokat készítsen a város számára, vagy közreműködjenek a gazdasági kérdések megoldásában.

Maglai Jenő ezzel kapcsolatban elmondta, bár magától értetődő, hogy a helyi intézmények és az önkormányzat együttműködnek, eddig mégsem valósult meg a közös munka, holott ez a közösség érdeke, és van is rá lehetőség, hogy ezek az intézmények szorosan együttműködjenek a várossal.

– A Közgazdasági Kar képviselői kezdeményezték ennek a szerződésnek a megkötését, melyről úgy vélem, hogy a karnak, az önkormányzatnak és a közösségnek is csak előnyére válik. A városnak nyitottnak kell lennie az olyan intézmények felé, melyek valóban a közösség fejlődésének hordozói – hangsúlyozta a polgármester.

Nenad Vunjak elmondta, ötvenhárom évvel ezelőtt alapították meg a szabadkai Közgazdasági Kart, de csak most került sor egy ilyen szerződés aláírására, melyet a kar két évvel ezelőtt már kezdeményezett.

– A Közgazdasági Kar eddig negyven ilyen jellegű üzleti együttműködési szerződést írt alá. Pillanatnyilag mintegy hatezer hallgatónk van, akik Újvidéken és Szabadkán folytatják tanulmányaikat, és mintegy kétszázötvenen hallgatónk Bujanovac városában tanul. Azért küzdünk, hogy a kar központja Szabadkán legyen, hiszen itt vannak meg a legjobb feltételek a tanuláshoz, s ez a város fejlődéséhez is nagyban hozzájárulna – mondta.