2024. március 28., csütörtök

Januártól kerülnek a Komunalac hatáskörébe a piacok

Még a nyáron hozott határozatot arról az óbecsei képviselő-testület, hogy a Komunalac Közvállalat veszi át a község településein, azaz a Péterrévén, Bácsföldváron, Dreán, Radičevićen és Mileševón lévő piacok fenntartásának és üzemeltetésének a feladatát a helyi közösségtől, de ez a változás csak januártól lép életbe. Az eltelt időszakban a Komunalac munkatársai felmérték a piacok állapotát, kapacitását és az ott alkalmazott árakat.

– A helyi közösségekkel közösen úgy döntöttünk, hogy az új, 2014-es gazdasági évvel vesszük át a piacokat. Kétoldalú megállapodásokban rögzítjük az átadás-átvételt, valamint a kötelezettségeinket is, így Péterrévén két, Bácsföldváron egy munkás átvételét, de ehhez minisztériumi jóváhagyásra is szükségünk lesz. Egyedül Péterrévén tapasztaltunk ellenállást a piac és a vásár átvétele miatt, de az általuk javasolt észrevételeket is beiktattuk a megállapodásba, így remélhetőleg tőlük is visszakapjuk aláírva – mondta el érdeklődésünkre Kovács Norbert igazgató.

Az igazgató azt ígéri: a piacok működése szempontjából semmilyen változást nem terveznek, de Péterrévén az árak csökkenni fognak: a hétezer dináros éves bérleti díj helyett hatezret, a száz dináros helypénz helyett 75 dinárt kell majd fizetni, azoknak pedig, akiknek nincs éves asztalfoglalásuk, 250 dinárba kerül majd a helypénz.

A kkt határozatát a hatályos törvényekkel való összehangolás tette szükségessé, Péterrévén mégis sokan kifogásolták a piacok feletti felügyelet átruházását a közvállalatra, elsősorban azért, mert a helyi közösségnek ez volt az egyetlen bevételi forrása. A péterrévei piac bevételét egyébként jövőre kétmillió dinárra becsülték a Komunalacban, ebből a fizetések és a költségek levonása után legfeljebb félmillió dinár marad. Kovács Norbert igazgató szerint a helyi közösség tanácsa semmilyen konkrét javaslatot nem nyújtott be arra vonatkozóan, hogy ezt a profitot mire kellene költeni a faluban, pedig ezekkel a kiadásokkal a vállalat éves költségvetésében tervezni kell.

A nemrégiben Péterrévén megtartott falugyűlésen olyan ötlet is elhangzott, hogy alapítson a helyi közösség egy saját közvállalatot.

– Ha a falu alapít egy saját közvállalatot, az még nem jelenti azt, hogy a megtermelt pénzt el is tudja költeni arra, amire azt eddig a helyi közösség tette. Ez tévhit. Egy közvállalat működése teljesen más alapokon nyugszik, mint egy helyi közösségé, éves tervek kötik a kezét. Nem kell legyen abból semmiféle hátrány, hogy a falu piaca az óbecsei Komunalachoz kerül, hiszen például a péterrévei óvodák is az óbecsei intézmény keretében működnek, méghozzá kiválóan. Hiszem azt, hogy a piacokkal is így lesz majd – jelentette ki Kovács Norbert.