2024. április 25., csütörtök

Szerbia-szerte lesz kiállításuk

A moholi Aranykezek Kézimunka-egyesület tagjai sokféle kézművesterméket készítenek a fehérhímzéstől a lakásdíszig

December derekán nyolcadik alkalommal szervezett karácsonyi vásárt és kézműves-kiállítást Moholon a művelődési otthonban a helyi Aranykezek Kézimunka-egyesület. Telečki Elvira, az egyesület elnöke elmondta, hogy tagságuk kis létszámú, de sokrétű:

 – Összesen tizennégyen vagyunk, de ugyanennyi fajta kézművesterméket készítünk. Kezdve a fehér-, a richelieu, a színes, a modern, a keresztszemes hímzéstől a szalagcsipkén és a horgoláson át egészen a kötött és horgolt ruházati cikkekig, a festményekig, az üvegfestésig, a szövésig, illetve az asztali és fali díszekig – közölte Telečki Elvira. – Az egyesületünk számára a 2013-as év sikeres volt, de arra törekszünk, hogy a jövőben még eredményesebbek legyünk. Áprilisban Palánkán részt vettünk a 43. MIRK-en, amelyen a középnagyságú csoportok versenyében harmadik díjat nyertünk. Egyenként a munkáink mind első díjasak lettek, és még négy nívódíjat is kiérdemeltünk. A helyi rendezvényeken is rendszeresen szerepeltünk: kiállítottunk a Múzeumok éjszakáján, Ada és Mohol napján, valamint az adai Aranykapu-vásáron. Muzslyán a Nők Klubjával közösen állítottunk ki a háromnapos falunapi kiállításon a Magyar Házban, majd bemutatkoztunk Nagykikindán a falusi nők világnapja alkalmából megtartott vándorkiállításon, amelyet a tartományi kormány szervezett meg. November 26-a és 28-a között Belgrádban részt vettünk a hagyományos étel- és italvásár keretében megtartott néprajzi fesztiválon, amelyre a Moja Praktika újság szervezésben került sor. A fesztiválon első alkalommal szerepeltünk, és nagy meglepetésünkre elnyertük a rendezvény első díját. Továbbá a zsűri egy fehérhímzéssel készült kézimunkámért nekem ítélte a különdíjat, ami 150 darabos fehérhímzésminta-gyűjtemény volt a zágrábi múzeumtól. A belgrádi kiállításon gondunk volt a szálláshellyel, mivel a hotel nagyon sokba került, de Világos Tibor közbenjárására elszállásolt bennünket a VMSZ fővárosi szervezete. Majd a díjátadó ünnepség után felajánlották, hogy december 27-től három hétre állítsuk ki munkáinkat a VMSZ-irodában Belgrádban – mondta Telečki Elvira.

Az Aranykezek elnöke megjegyezte, hogy a novemberi fővárosi kiállításon megismerkedtek jó néhány szerbiai egyesület képviselőjével. Közülük az egyik meghívta őket, hogy állítsanak ki jövőre húsvét előtt a Vrnjačka Banján tartandó háromnapos etnofesztiválon, amelyen 100 egyesület lesz jelen.
A moholi kézművesek az idén is szeretnének részt venni a MIRK-en. Továbbá az užicei Aranykezek egyesülettel már megbeszélték, hogy június 10-től egyhetes közös kiállításuk lesz az užicei néprajzi múzeumban, ahol a moholiak hagyományos magyar kézimunkákat mutatnak be, többek között a fehérhímzést. Emellett Zlatiboron is szeretnék kiállítani a munkáikat.
A moholi kézművesek vezetője elmondta: felvették a kapcsolatot a kruševaci Lázár cár néprajzi egyesülettel, akik meghívták őket, hogy állítsanak ki a városnapi rendezvénysorozat keretében az etnofesztiválon. A moholiaknak ezt az idén nem sikerült megvalósítani, de a 2014-es évben szeretnének eljutni Kruševacra, akárcsak a muzslyai napokra és a falusi nők világnapja alkalmából tartandó vándorkiállításra.
Az idén jól sikerült belgrádi fesztiválon szeretnének jövőre is kiállítani, valamint a VMSZ fővárosi szervezetével közösen minden decemberben szándékozzák megrendezni a kézműves-kiállítást Belgádban.