2024. április 20., szombat

Az igazi reformok érdekében

Az SZHP alelnöke szerint a rendkívüli választások felgyorsítanák a változásokat

Jelentősebb erőforrásokra van szüksége a kormánynak ahhoz, hogy válaszolni tudjon a legkülönfélébb kihívásokra, mindenekelőtt a gazdasági problémákra – jelentette ki Nebojša Stefanović, a Szerb Haladó Párt alelnöke, a köztársasági parlament elnöke a közszolgálati tévének adott nyilatkozatában a választások kiírásának szükségességét indokolva. Meggyőződésének adott hangot, hogy a rendkívüli választásokról január közepéig születik majd végső döntés. Beharangozta, hogy hamarosan elemzik a párt által irányított helyi önkormányzatok eredményeit, mert legalább tizenegy olyan község van, ahol a haladók a részét képezik a hatalomnak, eredmények azonban nemigen születtek az elmúlt időszakban. Mint mondta, ezekben az önkormányzatokban a párt nem érdemli meg, hogy hatalmon legyen, másoknak kell átvenniük a döntéshozás jogát, azoknak kell hatalmon lenniük ugyanis, akik tenni tudnak valamit a polgárok érdekében.

Stefanović megismételte, amellett foglal állást, hogy a köztársasági parlamenti választásokat a belgrádi helyi önkormányzati választásokkal egyidejűleg tartsák meg egy rövid kampány után, a takarékossági okokat szem előtt tartva. Szerbia a mögöttünk álló időszakban elért eredményekkel kijelölt útról a jövőben sem fog letérni, közölte, utalva mindenekelőtt az ország európai integrációs útjára.

Úgy értékelte, hogy egy erősebb hatalmi többség, a kormány munkáját támogató képviselők számának növekedése nagyban hozzájárulna a reformtörekvések megvalósításához, a vezetőségnek több ereje lenne a változások eléréséhez. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a médiumokban eluralkodott hangulat, továbbá a nagy ellenzéki pártok a választások mielőbbi kiírására vonatkozó követelései mégis inkább óvatosságra, megfontoltságra intenek.

Mint ismeretes, az SZHP a közvállalatok élén álló tagjai munkájának felülvizsgálatát is megkezdte, s a pártnál bejelentették, hogy közülük többen szintén távozni kényszerülnek majd funkcióikból. Arra az újságírói kérdésre, hogy a párt miért nem közli a nyilvánossággal, pontosan mely közvállalatok igazgatóiról van szó, Stefanović elmondta, nem kívánják átvenni az állami szervek hatásköreit. A felmentésekkel kapcsolatos végső döntéseket az állami szerveknek kell meghozniuk, mi legfeljebb véleményt nyilváníthatunk azzal kapcsolatban, hogy kinek a munkájával nem lehetünk elégedettek – fejtette ki Nebojša Stefanović.