2024. április 23., kedd

Pert nyert a bank ellen

A kárvallott az egyoldalú szerződésmódosítás miatt nyújtott be keresetet

Nevének elhallgatását kérte az az öt évvel ezelőtt svájcifrank-alapú hitelt fölvett személy, aki pert nyert a Belgrádi Alapfokú Bíróságon egy szintén meg nem nevezett bank ellen. Ezzel Szerbiában is megszületett az első olyan ítélet, amely a bankot teszi felelőssé a szerződés egyoldalú módosítása miatt.

A pert nyert személy ügyvédje, Miroslav Rnjaković elmondta, hogy ügyfele öt évvel ezelőtt lakáshitelt vett fel 72 ezer svájci frank értékben. Úgy járt, ahogy több tízezer ember Szerbiában, a svájci frank ugrásszerű árfolyamváltozása miatt egy idő után nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket, emiatt a hitelt adó pénzintézet felbontotta vele a szerződést. Öt év rendszeres törlesztés után mindössze 3000 svájci frankkal csökkent a tőketartozása.

– Meg kell említeni, hogy a bíróság véleménye szerint nem az tette semmissé a szerződést, hogy svájcifrank-alapú hitelről van szó, hanem az, hogy a hitelfelvevő kötelezettségei nem voltak pontosan meghatározva a szerződésben, vagyis, a bank egyoldalúan módosított az ügyfél szerződésbe foglalt kötelezettségeit, ezzel együtt a kamatszintet is – mondta Rnjaković.

Az Efektiva nevű, ügyfeleket tömörítő egyesületben úgy vélik, hogy annak ellenére, hogy a bírósági ítélet konkrétan nem hivatkozik az árfolyamváltozásra, de mégis ez volt a közvetlen kiváltó ok, eszerint kell eljárni. A szervezet úgy véli, jó döntés született a szerződés semmissé nyilvánításával.

– Ebben az esetben mindkét félnek vissza kell fizetnie azt az összeget, amelyet dinárban kapott a másiktól. Az ügyfélnek tehát vissza kell adnia a 3,5 millió dinárt, amennyit a hitel folyósításakor vehetett fel az aznap érvényes árfolyam szerint, a banknak pedig vissza kell adnia minden törlesztőrészletben befizetett összeget az ügyfélnek, szintén dinárban, de azon az árfolyamon, amely hat évvel ezelőtt volt érvényes – vélekedik Dejan Gavrilović, az Efektiva egyesület illetékese.

A döntést a kötelmi viszonyokról szóló törvény alapján hozta meg a bíróság, nem pedig a két éve érvényben lévő Pénzügyi szolgáltatások felhasználóiról szóló törvény alapján. Az év derekán alkotmányos rendelkezéssel tiltották meg, hogy kollektív keresetet nyújthassanak be a bankok ellen, ezért onnantól kezdve minden kárvallottnak önállóan kell keresnie az igazát.