TÉVÉJEGYZET

Betlehemi jászol

Nagy Magdolna

2013. december 20., 07:28

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Egy nem régi felmérés is azt igazolta, hogy nemcsak nálunk, hanem egész Európában a legfőbb szórakozás a televíziózás. Ünnepek alkalmával különösen. A kontinens keleti fele még jobban ragaszkodik a képernyőhöz, mint a nyugati. A franciák tévéznek a legtöbbet, hetven százalékuk naponta több mint két órát. A napi európai átlag 54 százalék, ez Magyarországon 53 százalék. Biztos vagyok benne, hogy ennél mi sem vagyunk sokkal „rosszabbak” erre kissé délebben.

Ugyanakkor a tévéházak már az utolsó simításokat is elvégezték a nagy ünnepsorozat előtt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy túlnyomórészt az idén is arra számíthatunk, mint a korábbi években. Kevesebb lesz a piff-puff, helyette a szeretet ünnepéhez méltó műsorokat tűznek műsorra a tévéházak. Az Újvidéki Televízió, vagyis a Vajdasági RTV azon ritka szerbiai tévéházakhoz tartozik, amelyek alkalmi műsorral rukkolnak elő december 24-én, 25-én. Élen jár közöttük a ház magyar szerkesztősége, mely hagyományosan más-más templomból közvetíti az éjféli szentmisét, ezúttal Csantavérről, ahol Utcai Róbert plébános mutat be római katolikus szentmisét (24-e, 24 óra). Másnap, karácsony napján a hertelendyfalvi református templomban megtartott istentisztelet felvételét nézhetjük meg (25-én 19.30 óra).

Nem titok, hogy a vajdasági tévénézők az ünnepnapokon különösen a magyar tévécsatornák műsorait kísérik figyelemmel. A tévés ünneplés az idén jószerével már a hétvégén megkezdődik, de a megszokott tartalmak 24-én és 25-én várhatóak. A meglepetés elkerülése végett nem árt tudni, hogy rendhagyó módon a Duna a megszokottnál korábban közvetíti Vatikánból a pápai szentmisét. A műsor kommentátora Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Kar TV-referense, akivel Mucsányi János szerkesztő beszélget (Duna 21.30, ismétlés a Duna Worldön 24.00).
Az éjféli katolikus szentmisét a Kossuth Rádió a veszprémi Szent Mihály Székesegyházból közvetíti. Karácsony napjának hajnalán két Kossuth rádiós műsorra hívjuk fel a hallgatók figyelmét. A Betlehemi jászol a karácsonyi ünnepkör egyik legkedvesebb jelképét vallástörténeti, művészeti és – sajátos módon – állattenyésztési szempontból dolgozza fel (6.03). A rádió a karácsonyi evangélikus istentiszteletet 10.04-kor Szentendréről közvetíti.
A református istentiszteletet az M1 a debreceni Nagytemplomból közvetíti (11.00). Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről délben láthatják a nézők (M1, Duna, Duna World).
A filmek közül figyelmükbe ajánljuk A Péter, a kőszikla című, híres filmcsillagokkal forgatott olasz filmet, mely Jézus tanítványának életét dolgozza fel, akit a feltámadás erősített meg hitében (Duna 12.10, 2. rész: másnap 12.40). A mennyországot választom című film az egyik legnépszerűbb szent, a Legyetek jók, ha tudtokból is ismert Néri Szent Fülöp életéről szól. A főhős Szent Ignáchoz indul, hogy az engedélyét kérje indiai missziós útjához. Róma felé tartva azonban, látva a sok kallódó, csellengő, szegény gyereket, úgy dönt, hogy életét az ő sorsuk jobbá tételére szenteli. (Duna 22:15, a 2. rész: másnap 22.35).


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége