2024. április 25., csütörtök

Monográfia a Sóskopó kincseiről

A Sóskopó, mint különleges természeti rezervátum, Törökbecse turisztikai kínálatának az egyik legtöbb lehetőséget rejtő kincse. Ez a sós mocsár számos kihalófélben lévő növény és állat élőhelye, többek között mintegy 30 ezer kacsa, liba, gém tanyázik itt állandó vagy átmeneti jelleggel.

Az Elfelejtett kulturális és természeti örökségünk felfedezése a magyar–szerb határ menti régióban elnevezésű IPA-projektumban Törökbecse mellett a magyarországi Kiskunság Nemzeti Park és Csójospálos önkormányzata vett részt. A közös munka eredményéről a napokban Törökbecsén számoltak be a szakemberek, és a közönségnek egy, a Sóskopóról készült monográfiát is bemutattak.

Milan Knežev, a projektum koordinátora elmondta: a törökbecseiek célja elsősorban a Sóskopó népszerűsítése és idegenforgalmi fejlesztése volt, ennek érdekében gyerekeknek tartottak itt foglalkozásokat, kirándulásokat, fotószafarit és gémkarnevált, valamint óriásplakátokon hirdették a hely szépségét. A magyar partnerek elsősorban azt a ma már szinte teljesen elfeledett, Csójospálos mellett, egy sóstónál található réti mészkövet kutatták, amelyet olcsósága miatt a szerb–magyar határ menti régióban építőanyagként használtak az Árpád-kortól egészen a ’70-es évekig. A Kiskunság Nemzeti Park ezt a mészkőbányát a kulturális és természeti örökség fontos értékeként ápolja.

A most lezárult projekt összértéke 272 ezer euró volt, ebből Törökbecsének 71 ezer euró jutott. A kutatások alapján a résztvevők többek között tematikus turistaútvonalakat fognak kialakítani.