2024. április 25., csütörtök

Túlsúlyosság és magas koleszterinszint

Ez a jelenség a szakemberek szerint a szegénységre, a rossz étkezési szokásokra, valamint a testmozgás hiányára utal

Egyre nagyobb azoknak a polgároknak a száma, akiknek magas a koleszterinszintje. Továbbá egyre többen vannak azok is, akik túlsúllyal küzdenek. A fiatalok körében pedig azonkívül, hogy nő a túlsúlyosak száma, szintén növekvő tendenciát mutat az alultápláltak aránya is, derült ki a Hadjárat a falvakért elnevezésű akció során, amelynek keretében a szabadkai Közegészségügyi Intézet, az Egészségházak, a szabadkai Vöröskereszt és szabadkai Gyógyszertárak már harmadik éve próbálnak rámutatni a falvakban és a külvárosi helyi közösségekben a betegségmegelőzés, valamint az egészséges életmód jelentőségére.

– Ebben az évben összesen 14 látogatást tettünk a falvakban, illetve a külvárosi helyi közösségekben. Csantavéren nagy volt az érdeklődés, ezért oda kétszer mentünk el, és jártunk Bajmokon, Hajdújáráson, Kelebián, Békován, a Peščara helyi közösségben, Nagyfényen, Kisbajmokban, Sándorban, Palicson, Györgyénben és Tavankúton is, valamint a Bajnát és a Harcosok sorakozója lakótelepen – emelte ki dr. Nada Kosić Bibić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet munkatársa. Elmondta, hogy a Közegészségügyi Intézet a testsúly, valamint a magasság méréséből megállapította a polgárok testindexét. Összesen 785 felnőtt személyt vizsgáltak meg, 554 nőt és 231 férfit.

– Elsősorban az idősebb lakosság érdeklődött a vizsgálatok iránt, így a megvizsgáltak 45 százaléka 65 évnél idősebb. Vagyis az eredményeket is ennek tükrében tudjuk csak elemezni. A túlsúly elsősorban a nőket érinti. A férfiak 25 százaléka rendelkezik normális testindexszel, a nők esetében pedig ez az arány 23 százalék. A lakosság többsége mégis inkább túlsúlyos, vagy a túlsúly előtti állapotban van. Nagyon kevés gyermeket vizsgáltunk meg, de az akciók során a fiatalok, a 18–30 éves korosztály körében végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy két véglet jelentkezik náluk, vagy túlsúlyosak, vagy alultápláltak. Mindkét esetben nő az arány. Az ebbe a korosztályba tartozók 13 százaléka alultáplált. Mindez a kedvezőtlen gazdasági helyzetnek, a rossz étkezési szokásoknak tudható be – emelte ki dr. Nada Kosić Bibić. Rámutatott arra is, hogy a 45 évnél idősebbek között egyre gyakoribb a túlsúly, ami viszont arra utal, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen krónikus betegség alakuljon ki a munkaképes korosztálynál.

Dr. Radmila Pavić, az Egészségházak betegségmegelőző szolgálatának vezetője elmondta, munkatársai, az általános orvosokból és egészségügyi nővérekből álló csapatok megmérték a polgárok vérnyomását, vércukorszintjét, valamint a koleszterinszintjét. Megtudtuk, a polgárok megközelítőleg fele rendelkezik enyhén vagy kifejezetten magas vérnyomással. A megvizsgáltak 13 százaléka rendelkezett megemelkedett vércukorszinttel. De sokkal aggasztóbb adat, hogy a polgárok több mint 70 százalékánál magas koleszterinszintet mértek.
– Ha nemek szerint nézzük, akkor a nők 74 százalékánál, a férfiak 64 százalékánál vettünk észre megemelkedett koleszterinszintet. Ez nagyon rossz adat, és mindenképpen külön figyelmet kell rá fordítani, hiszen egyértelmű, hogy ez a jelenség a szegénységre, a rossz étkezési szokásokra, valamint a testmozgás hiányára utal – mutatott rá dr. Radmila Pavić.

Jövőre folytatják az akciót, mivel az adatok is arra utalnak, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a betegségmegelőzésre, valamint az egészség megőrzésére, az egészséges életmód népszerűsítésére.