2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Akit az MLSZ sem mert felvállalni

Bölöni László annyi változást akart kapitányként, hogy mindenkit megijesztett – Ma 9.30-kor kiderül, ki lesz az új szövetségi kapitány

Fort Knox aranykészletét nem őrzik úgy, mint ahogy a Magyar Labdarúgó-szövetség féltett titokként ül azon a névsoron, amely a leendő kapitányok erősorrendjét tartalmazza. Persze csak akkor, ha valóban van ilyen lista. Egervári Sándor lemondása óta csak a sajtó találgatja, kik jöhetnek szóba a poszt várományosaként, az MLSZ mindössze egyszer szólalt meg, akkor is csak azt közölte, hogy nincs közölnivalója.

Kétségünk ne legyen afelől, hogy a bedobott nevek mögött inkább jól értesült újságírók és védencüket helyzetbe hozni akaró menedzserek álltak, hiszen elég elvetemültnek kell lenni ahhoz, hogy egy szövetségi vezető a homlokára csapjon, és azt mondja: „Keressük meg Dungát, Fred Ruttent vagy Sven-Göran Erikssont!”

A brazil válogatott egykori világbajnok középpályásának nevét az Agencia 90 Minutos magyarországi képviselője, Frank György dobta be a köztudatba, Dunga feltételezhetően nem is hallott arról, hogy neki a Copacabana helyett hamarosan a Balatonnál kellene nyaralnia.

Fred Ruttent a holland Sports Entertainment Group tolná előtérbe, ez a cég hozta a Fradihoz Ricardo Monizt, de látva a végeredményt nem biztos, hogy még egy középszerű edzőt a tűz közelébe kellene engedni. Pláne nem a válogatottnál.

Az Eriksson-ötlet még ennél is viccesebb, az utóbbi időkben nőügyeiről és kirúgásairól híres svéd szakembert Móré Imre ajánlgatja Csányi Sándor MLSZ-elnöknek, de lehet, a Svédországba szakad hazánkfia egy hónapja csak azért hangoztatta, hogy a szakember is ott van a top három kiszemelt között, mert a szövetség így akarta leszerelni a további próbálkozásait.

Egyetlen dolog biztos: Bölöni Lászlóval tárgyalt az MLSZ. Ő volt az a szakember, akit mindenki elfogadott volna ezen a poszton. Határon túli magyarként, világklasszis játékosként, Cristiano Ronaldo felfedezőjeként helyzeti előnyt élvezett volna bárkivel szemben, ha vállalja. De Bölöni ennél okosabb volt.

Az utóbbi időben többet foglalkoztam a Magyarországról érkező hírekkel, és a problémák elemzésekor mélyebbre ástam magam. Edzőként szerzett tapasztalataimra alapozva próbáltam választ találni a megoldásért kiáltó kérdésekre, nem csupán egy feladatra kell figyelni, sok mindent kell eltörölni, megváltoztatni” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Bölöni úgy gondolta, nem felesleges frázisokat kell pufogtatni, és nem megtisztulás lózungját kell fennhangon harsogni, hanem lépni kell. És ő bizony az ő intézkedései és tervei sokféle érdeket sértettek volna. Ahogy ő fogalmazott: „Az elkerülhetetlen változások nem szülnének szimpátiát, sőt beletaposhatnak a szakma poros kényelmességébe, zavarhatnak embereket, neveket. Feltétlenül ellenfeleket állítana, de akkor is változásra van szükség.”

És ezt a szövetség nem merte felvállalni, Bölöni pedig vállat vont, és megköszönte, hogy gondoltak rá. „Magyarországnak már régen nem szövetségi kapitányra van szüksége, hanem olyan emberre, aki tekintélyével, hozzáértésével és tapasztalatával segít a problémák orvoslásában” – mondta, és hozzátette, a magyar futball felemelkedéséhez minimum nyolc év kellene.

Sokat nem kell várnunk arra, hogy kiderüljön, ki lesz a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, ugyanis ma 9.30-kor Telkiben bemutatják azt a személyt, aki majd a jövőben a magyar válogatott kispadján fog ülni – közölte szerda este a szövetség a Twitteren. Az eseményt az MLSZ TV élőben közvetíti a youtube.com-on.