2024. március 29., péntek

Készülnek a karácsonyra Betlehemben

Egyeztetéseket tartottak a karácsonyi időszakról az izraeli hadsereg, a betlehemi városi vezetés, a palesztin biztonsági erők, valamint nemzetközi és keresztény szervezetek képviselői - áll az izraeli hadsereg szóvivőjének közleményében.

A december 19. és január 20. közötti időszakban az izraeli hadsereg intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a palesztin keresztények számára az ünneplést mind Ciszjordániában, mind Gázai övezetben.
A betlehemi átkelőnél megnövelik a biztonságiak számát, hogy a zarándokok és a turisták zökkenőmentesen és gyorsan közlekedhessenek a városból ki és be. Az ünnep idején nem korlátozzák a palesztinok belépését Izraelbe Ciszjordániából, és a Palesztin Hatóság kérésére kétszáz külföldön élő palesztin keresztény is különleges beutazási engedélyhez juthat Ciszjordániába.
Mintegy ötszáz, a Gázai övezetben élő, 16 év alatti és 35 évesnél idősebb keresztény is ellátogathat Izraelbe és Ciszjordániába, hogy részt vehessen az ottani karácsonyi ünnepeken.
Éjál Zeevi alezredes, a betlehemi koordinációs iroda vezetője kijelentette, hogy az ünnepi időszakban "Izrael jelentős erőfeszítéseket tesz a térség vallásszabadságának védelmében, a vallási szertartásokon való részvétel elősegítéséért, hogy a helyi keresztények élvezhessék az ünnepi légkört".
Idén november végéig 1 millió 128 ezer turista járt Betlehemben, ahol a város meglévő negyvennégy szállodája mellé kilenc újat építettek. A karácsonyi időszakban körülbelül 300 ezer vendéget várnak a városba, a szállodák teltházra számítanak.