2024. március 29., péntek

Lassan, de lesz arzénmentes víz

A Zomborhoz tartozó tizenöt falu közül a helyi vízlelőhelyek magas arzén tartalma miatt immár huzamosabb ideje kilenc településen tilos a vezetékes víz fogyasztása, se ivásra, se élelem készítésére nem használható. Jelenleg az ivóvizet szolgáltató Vodokanal kommunális közvállalat látja el a lakosságot egyetlen tartálykocsival, amely heti két alkalommal jut el a falvakba, és ott alig néhány órát időzik.

Az áldatlan helyzetről végre a városi képviselő-testület is tárgyalt, természetesen az illetékes helyi szervek időközben serénykedtek az előállt helyzet orvoslásán. A vkt legutóbbi összejövetelén volt, aki bírálta a város vezetőségét, hogy elhallgatta az arzénfertőzést, elhangzott szakmai ellenvélemény, hogy az érintett falvak időben kaptak értesítést a veszélyről, volt helyi képviselő, aki köztársasági szintre emelte a témát, mondván, ha a központi büdzsé megadná a Vajdaságnak járó pénzt, a vízellátás problémáját már megoldhatták volna, hiszen az ivóvíz arzéntartalma nem csupán Zomborban magas, hanem tartományszerte általános gond. Felvetődött a kérdés, hogy mi a helyzet azon a 11 tanyasi településen, ahol most is fúrt, illetve ásott kutakból isznak, a vízvezeték kiépítése 2015-ig tervben sincs.

A kérdésekre az önkormányzat gazdasági osztályának vezetője, illetve a Vodokanal vízművek igazgatója válaszolt. Szerintük napok kérdése, hogy megérkezzenek a megrendelt víztartályok, azokat az érintett kilenc településen állomásoztatják majd, és folyamatosan újratöltik, hogy a lakosság szünetmentesen el legyen látva ivóvízzel.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi tartott eddig a ciszternák beszerzésében, azt felelték, hogy tiszteletben kellett tartani a közbeszerzési törvényt, ennél gyorsabban nem lehetett beszerezni az eszközöket.

A falvakba telepített víztartályok egyébként áthidaló megoldást jelentenek. A Vodokanal vállalat már építi a Kerényt, Csonoplyát és Nemesmiliticset érintő fővezetéket a zombori vízlelőhelyig, ahonnét megfelelő minőségű és mennyiségű víz kerül majd a helyi vezetékbe. Ez a 2,5 millió euróba kerülő beruházáson kívül a vízművekben folyik az új vízgyár berendezéseinek szerelése, így hamarosan az eddigi 200 liter ivóvíz mellett még ugyanennyit tudnak másodpercenként a fogyasztókhoz juttatni.