2024. április 20., szombat

Fenyődíszítés és természetvédelem

A Hófehérke Óvoda óvodásai idén is közösen díszítették fel földlabdás fenyőfáikat

Idén is nagy sikerrel tartották meg Zentán azt a karácsonyi ünnepekhez kötődő hagyományos környezetvédelmi akciót, amelynek keretében a helyi Művelődési Házban a Hófehérke Óvoda összes épületének óvodásai közösen díszítették fel földlabdás fenyőfáikat, amelyek az ünnepi időszak után az óvodakertekben kapnak helyet.

Az óvodások idén is óriási örömmel vettek részt az akcióban, ám nemcsak a fenyőfákat díszítették fel saját kezűleg, hanem azokat a díszeket is maguk készítették el, amelyeket később a fenyőfákra aggattak. Ottjártunkkor lelkesen meséltek arról, milyen díszeket alkottak, arról, kinek melyik a kedvence, illetve arról is, milyen módon helyezték fel azokat a fenyőfákra. Ugyanakkor azt is elmondták, szerintük miért fontos az, hogy az ünnepek idején földlabdás fenyőfát díszítsenek, ne kivágottat, ami azért tekinthető rendkívül örömtelinek, mert a karácsonyi ünnepekhez kötődő hagyományos környezetvédelmi akció lényege a karácsonyi hangulat megteremtése mellett éppen az, hogy felhívja a gyermekek figyelmét a természet szeretetére és tiszteletére, valamint a környezetre való fokozottabb odafigyelés fontosságára.

– A Hófehérke Óvoda évek óta részt vesz a Zentai Erdőtelepítők Egyesületének azon akciójában, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet: a fenyőket az ünnepi időszakban is meg tudjuk védeni a kivágástól, ha konténerben nevelt, földlabdás fákat vásárolunk – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Bálizs Jutka, az óvoda pedagógusa. Elmondta azt is, hogy tapasztalataik szerint az óvónők odaadó munkájának köszönhetően a gyermekek nagyon nyitottak az ilyen jellegű kezdeményezések iránt, a közös fenyődíszítésben és a díszek elkészítésében pedig különösen nagy örömmel vesznek részt.

Kiemelte: az óvodában az egész tanév folyamán meghatározó szerep jut a természet megszerettetésének, valamint a természet iránti tisztelet kialakítására való törekvésnek, majd hozzátette, úgy vélik, a gyermekek esetében a saját élményeken alapuló nevelési folyamatok során lehet a legeredményesebben elérni azt, hogy kialakuljon náluk a természet szeretetére és tiszteletére irányuló szemléletmód, ami kiváló alapul szolgál a későbbi környezettudatos gondolkodás fontosságának felismeréséhez is.

Az óvodások által feldíszített fenyőfák az ünnepi időszakban megtekinthetőek a Művelődési Ház folyosóján, azután pedig a Hófehérke Óvoda minden egyes épülete megkapja azt a fenyőfát, amit az adott épület óvodásai díszítettek fel, ugyanis a fenyők az ünnepi időszakot követően ezúttal is az óvodakertekben kapnak helyet.