2024. március 29., péntek

Egy derékba tört írói pályára emlékeztek

Bácskossuthfalván megtartották a IV. Papp Dániel-emlékestet

A Moravicai Értelmiségi Fórum az idén is emlékesttel tisztelgett Papp Dániel (1868–1900) író és novellista emléke előtt. A műsort az elnök, Crnkovity Gábor köszöntője nyitotta meg a Juhász bálteremben, majd az Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjainak gitárjátéka és szavalata következett. A rendezvény következő részében három vendégelőadó, dr. Bence Erika (Tündérlak a vajdasági magyar irodalomban), dr. Németh Ferenc (Aki beleálmodta magát a valóságba) és dr. Ispánovics Csapó Julianna (Bácskai kultúrkörök) egyetemi tanárok irodalmi előadását kísérhették figyelemmel a jelenlévők.

Az egykori ómoroviczai író születésének 145. évfordulója alkalmából vajdasági szintű esszé-, fogalmazás- és novellaíró pályázatot hirdetettek a magyar anyanyelvű általános iskolák felső tagozatos tanulói, valamint a magyar anyanyelvű középiskolák tanulói számára.
– Elmondhatjuk, hogy talán az idei évben volt tapasztalható a fiatalok irányából a legnagyobb érdeklődés, hiszen mintegy 23 vajdasági iskolából összesen 100 munka érkezett be. Úgy vélem, azzal, hogy évről évre nagyobb az érdeklődők száma, bebizonyítottuk rendezvényünk létjogosultságát. A háromtagú zsűrinknek igen nehéz feladata volt, hiszen kiváló munkákból kellett kiválogatniuk a legjobbakat. A következő évre újításokat tervezünk, mivel az eddigi beérkezett pályaműveket és az előző években elhangzott előadásokat összegyűjtve a tervek szerint jövőre egy nyomtatvány kiadására is sort kerítünk. Ezenfelül pedig egy egynapos irodalmi-tudományos konferenciával bővítenénk ki a szokásos programot – tudhattuk meg a MÉF elnökétől.

A díjazottak megjutalmazására a műsor végén kerítettek sort, melyen közreműködött Fazekas Róbert tanácselnök. Az 5–6. osztályosok kategóriájában az első helyezett Dudás Kata, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola tanulója lett, a 7–8.-os diákok közül Glišić Milica, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulója írta meg a legkülönlegesebb munkát, a középiskolások kategóriájában pedig Tandari Violetta, a Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola diákja vitte el az első helyezettnek járó ajándékcsomagot.