2024. április 20., szombat

Dárda és Óbecse közösen pályázhat

A két község a vízellátás javítására dolgozna ki közös projektumokat

Aleksandar Marić, az óbecsei Vodokanal Közvállalat megbízott igazgatója, Tamara Ivanišević alpolgármester, valamint Dalibor Kekić beruházásokkal és fejlesztésekkel megbízott tanácstag a múlt héten a horvátországi Dárdán járt, ahol munkamegbeszélést tartottak Krunoslav Robbal, a dárdai Vodoopskrbe vállalat igazgatójával és Radomir Čvarkovićtyal, a dárdai közigazgatási hivatal vezetőhelyettesével.

A két község delegációja a találkozó során tapasztalatot cserélt a vízellátási gondokról, a korszerű technológiák alkalmazásáról, a vízvesztesség csökkentésének a lehetőségeiről és az óraállás távolsági leolvasási rendszeréről. A legtöbb szó a Szerbiát és Horvátországot érintő, rövidesen elérhetővé váló IPA3 alapokról esett, amelyeken Óbecse és Dárda közösen pályázna.

– Hasonló gondokkal küzdünk, és hasonló fejlesztési igényeink vannak a vízellátásban. Megegyeztünk abban, hogy közös projektumokkal fogunk pályázni az IPA3-alapoknál, amelyek valószínűleg január végén nyílnak meg számunkra – jelentette ki Aleksandar Marić.

Tamara Ivanišević óbecsei alpolgármester szerint a közös fellépéssel nagyjából százezer eurós támogatásra számíthatnának. A projektumok között szerepel az óbecsei községháza energetikai hatékonyságának a növelése, a vízvezetékeken keletkező vízszivárgás csökkentése, egy jármű beszerzése a kanalizáció tisztítására és a szennyvíztisztítás.