2024. április 19., péntek

Kiállításokkal a gazdasági fejlődésért

Huszonhárom vállalattal írt alá támogatási egyezményt a tartományi gazdasági titkárság

Gazdasági és idegenforgalmi kiállításokon való szereplések támogatásáról szóló egyezményt írtak alá tegnap a vásárokon kiállító vállalatok képviselői a tartományi gazdasági titkársággal. Összesen 4,6 millió dinár került kiosztásra, és azok a cégek részesültek belőle, amelyek az idén szeptembertől decemberig szerepeltek ilyen kiállításokon Szerbiában és világszerte.

Az újságíróknak adott nyilatkozatában Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár megjegyezte, hogy sikeres évet könyvelhetnek el a kiállításokon részt vett tartományi cégek, és ezt a számadatok is bizonyítják. Az említett időszakban 23 kiállításon összesen 33 kiállító képviseltette magát.

– Jelenleg két hasonló jellegű támogatásunk van. Az elsővel a kiállításokon való közös szereplést igyekszünk serkenteni, a második pedig ez, amelyen a cégek önerőből megszervezett képviseletét segítjük. Az utóbbi támogatással a költségeik felét fedezzük – magyarázta a gazdasági titkár.

Vasin a szerződésmegkötésen megjelent cégek képviselőinek kijelentette, hogy a takarékossági intézkedések ellenére a titkárság jövőre is biztosítja a szóban forgó szubvenciót, hiszen amint azt a Nemzetközi Gazdasági Egyesület (IEA) legutóbbi kutatásainak eredményei alátámasztják, hogy a kiállításokon való rendszeres szereplés az egyik legjobb gazdaságélénkítő módszer.

Jovan Miševičić, a Dadeks cég vezetője is hangsúlyozta, hogy a kiállításokon való szereplés a legjobb módszerek egyike a haszonteremtés céljából. Megjegyezte továbbá, hogy éppen emiatt fontos a titkárság támogatása, hiszen megkönnyíti az ezzel járó anyagi kötelezettségek visszatérítését.

Predrag Filipović, a Philip & Co. elnöke is arról beszélt, hogy hasznos a szóban forgó támogatás, és ezt a gyakorlatot folytatni kell.

Egyébként az egyezményt aláíró cégek az említett periódusban világszerte több városban is szerepeltek. Képviseltették magukat egyebek között Moszkvában, Düsseldorfban, Londonban, Bukarestben, Szkopjéban.

Az eseményen szó esett a következő év terveiről, amelyek a szóban forgó területet érintik. A költségek egy részének megtérítésén kívül a titkárság továbbra is lehetővé teszi a cégek közös szereplését különböző vásárokon, és különböző előadásokat is rendez, amelyeken hasznos információkkal szolgálnak majd azon cégeknek, amelyek először vesznek részt kiállításon.