2024. április 25., csütörtök

A betörők elvittek hét osztálynaplót

A Zentai Gimnázium összes kulcsa is eltűnt

A hétvégén cseppet sem szokványos bűncselekmény kavarta fel Zenta nyugalmát: vasárnapra virradóra betörtek a gimnázium épületébe, feltúrták az iskola könyvelőségét és az ugyanabban az épületben lévő egészségügyi szakközépiskola igazgatói irodáját. A betörők 7 osztálynaplót és az iskola épületének összes kulcsát emelték el.

– Az iskola altisztje vasárnap reggel 9 óra körül szólt, hogy betörtek az iskolába – nyilatkozta lapunknak Újházi Éva igazgatónő, aki rögtön szólt a rendőrségnek, és a belügyi dolgozókkal együtt léptek be az épületbe. Először úgy tűnt, hogy csupán a gimnázium könyvelőségét túrták fel az elkövetők, de a későbbiekben kiderült, hogy „ellátogattak” az egészségügyi középiskola igazgatói irodájába is.
A könyvelőségen a papírok és a regisztrátorok a földön hevertek, a telefon és a számítógép fel volt fordítva. Teljes volt a rendetlenség, az ajtót pedig felfeszítették – ecsetelte a látottakat az igazgatónő, s hozzáfűzte azt is, hogy nyitva volt a tanári szoba és az egészségügyi iskola igazgatójának a hivatali helyisége is, ahol szét voltak verve a székek és a fotelok. A nyomozók a helyszínelés során megállapították, hogy „csupán” hét osztálynapló tűnt el, az irodai felszerelést nem vitték el a besurranók. Attól függetlenül, hogy a tanáriban a középiskolák naplói egy sorban, szinte egymás mellett helyezkednek el egy nyitott polcon, egyedül a gimnázium naplóit vitték el: öt szerb és két magyar nyelvű osztályét.

A naplótolvajok jártak az iskola 1-es termében is, s mintha kerestek volna valamit, kinyitogatták az összes szekrényt. Az itt lévő plazmatelevízióhoz viszont hozzá sem nyúltak. Ezenkívül – hogy az épületben dolgozók bosszúsága nagyobb legyen – elvitték az épület összes kulcsát is, ezért most ki kell cserélni mindegyik zárat. Az igazgatónő szerint az elkövetők minden bizonnyal az egyik hátsó bejáraton, a kapukon bemászva törhettek be az épületbe, mivel a mellettük lévő bank biztonsági kamerája „rálát” az iskola elülső bejáratára, de a felvételt visszanézve nem tapasztaltak semmi rendelleneset.

Az igazgatónő elmondta azt is, hogy a diákoknak kiosztott jegyek miatt decemberben nem sok értelme van a naplók ellopásának, mivel a félév végén nem osztják ki a bizonyítványokat, s a tanulók csupán egy értesítést kapnak arról, hogy milyen is volt az előmenetelük a tanév első felében. Ugyanakkor a szülőket már értesítették a gyermekeik negyedévi eredményeiről, a dolgozatokat és a felmérőket pedig nem vitték el az elkövetők. Ezenkívül egy olyan tanulóról sem tudnak az iskolában, akinek rengeteg hiányzása lenne, s ezt akarná elkendőzni a naplók elemelésével – jegyezte meg, s hozzáfűzte: kétli, hogy a diákjai lehetnek a ludasak az ügyben.
– Bárhova is kivonultunk a gyerekeinkkel, mindig dicséretet kaptunk a jólneveltségükért – mesélte, és hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek, hogy a tanulók ne érezzék meg a tettnek a következményeit.

A bűncselekményre reagált a zentai önkormányzat is, s a megdöbbenésének adott hangot.
Ceglédi Rudolf polgármester és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással megbízott tagja a helyszínen tájékozódott a történtekről, és a cselekedetet az iskolai erőszak egyik formájának tartják, amelyet mélységesen elítélnek. Ugyanakkor arra kérték a belügyi szerveket, hogy az ügyben a leghatékonyabban járjanak el. Emellett arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy egy korábbi sikeres pályázat eredményeként a tartományi gazdasági titkárság támogatásával hamarosan kamerarendszert szereltetnek be az iskola épületébe is.