2024. március 28., csütörtök

Tízéves a Bethesda

Ünnepi koncerttel, fotókiállítással ünnepelt a topolyai civil szervezet

A Bethesda Szeretetszolgálat a hétvégén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A jubileum tiszteletére rendezett ünnepséget, melyet a topolyai Művelődési Ház mozitermében tartottak meg Bakos Árpád és barátainak koncertje tette meghitté.

– Ma azt ünnepeljük, hogy tíz éve összefogott tíz polgár, három szervezet – az újvidéki Ökumenikus Szeretetszolgálat, a topolyai Héra nők klubja és  a pacséri baptista egyház –, önkéntesek, adományozók, valamint az önkormányzat,  és 2003-ban támogatásukkal megvalósult egy álom. Létrejött a fogyatékossággal élők napközi otthona Topolyán. Ünnepeljük a színt, amit ez a szervezet a fogyatékossággal élők életébe hozhatott, és a segítséget, melyet családjaik – és tapasztalataink megosztásával községünk határain túl élő fogyatékos családok is – kaphattak. Ünnepeljük a gazdagságot, amellyel ezek a gyermekek megajándékozhattak mindenkit, akihez a Bethesdán keresztül eljutottak, és akiket megérintettek. Ünnepeljük, hogy tíz éve nemzetiségi, vallási és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül szolgálhatunk, és hogy ebben annyian segítettek és segítenek munkájukkal, adományokkal és támogatásukkal határon innen és túl – fogalmazott köszöntő beszédében Cipó Rózsa, a szervezet titkára, akitől azt is megtudtuk, hogy ez idő alatt 3 székhelyet váltottak, két épületet újítottak fel, kétszer költöztek, 14 pályázatot valósítottak meg, 12 személynek biztosítottak rövidebb-hosszabb időre munkát, több mint 150 önkéntessel, 60 családdal és több mint 100 adományozóval teremtettek kapcsolatot.

Szólt arról is, hogy küzdelmes tíz évre tekintenek vissza, voltak időszakok a kilátástalanság határán is, de idáig mindig sikerült továbbépítkezniük. Kiemelte: három elemnek kell a helyén lennie ahhoz, hogy végre fenntarthatóvá váljanak a szolgáltatásaik. Egyik az odaadó és szakszerű munka, melyet munkatársaik az önkénteseik támogatásával végeznek, második az állandó székhely, ahol a napközi működhet, ez, reményeik szerint, az idén ősszel biztosítva lett, a harmadik a megfelelő, kiszámítható anyagi forrás az alapköltségek fedezésére, ami a hazai döntéshozóktól függ.

A születésnapi ünnepségen jelen voltak a felkarolt gyermekek és szüleik, a testvérszervezetek, a topolyai önkormányzat képviselői – ez utóbbi nevében Fazekas Róbert, a községi képviselő-testület elnöke méltatta a Bethesda tevékenységét –, megköszönték a szervezet eddigi elnökeinek, munkatársainak fáradozásait, majd a Bakos Árpád – Miroslav Jovančić – Pálfi Ervin trió hangulatos koncertje után állófogadással zárult a rendezvény, melynek keretében az elmúlt tíz év eseményeiből válogatott fotókiállítás nyílt, a gyermekek pedig karácsonyi képeslapot készíthettek.