2024. április 24., szerda

Nem tabu a választások témája

A kormányfő szerint a rendkívüli választásokról közösen dönt majd a két kormánypárt – Vučević biztos benne, hogy az államérdekeket szem előtt tartva születik majd meg a döntés

A Szerb Haladó Párt helyhatósági választásokon aratott kimagasló sikerét követően a párt tagjai egyre hangosabban kezdték el követelni a hét elején az előrehozott parlamenti választások kiírását, amelynek köszönhetően a párt szerintük nagyobb felelősséget vállalva tudna majd egy új kormány tagjaként hozzálátni az ország problémáinak rendezéséhez. A témával kapcsolatban Ivica Dačić szerb miniszterelnök kedden kifejtette, hogy a választásokat a Szerbiai Szocialista Párt és Szerb Haladó Párt közötti megállapodás révén lehet majd kiírni. Hozzátette, hogy egy ilyen forgatókönyv sem jelentené a két párt közötti, vagy a közte és Aleksandar Vučić kormányfő-helyettes közötti kapcsolatok megromlását. Az újságírók arról faggatták a kormányfőt, hogy most, a csatlakozási tárgyalások biztos kezdetét követően elérkezettnek véli-e a választások kiírásának idejét. Dačić elmondta, hogy az integrációs folyamatnak e pontját azért tartották sokan a választások megfelelő időpontjának a kormány megalakítása óta, mert bizalmatlanok voltak a kabinet iránt, s nem hittek benne, hogy az sikereket könyvelhet el.

– Az SZSZP és az SZHP közötti megegyezéstől függ a választások ideje. Közülünk senki sem került erőszakkal hatalomra, közösen veszünk részt ebben a vezetőségben. A választások sem jelentenek tabutémát közöttünk, bármikor beszélhetünk azokról – fogalmazott a kormányfő.

Miloš Vučević, az SZHP elnökségi tagja, Újvidék polgármestere közölte, hogy a választások kiírása a kormány eredményeitől is függ majd, s nem fogják megengedni, hogy e döntés meghozásában a pártérdekek felülírják az államérdekeket. Elismerte, hogy a haladók vezetőségének és tagságának nagy többsége a rendkívüli választások kiírása mellett áll ma.

– Én ezt természetesnek tartom olyan körülmények között, amikor a párt folyamatosan erősödik és olyan érzés uralkodik el, hogy nem használja ki teljes mértékben a lehetőségeit, valamint azt a támogatást, mely a szavazópolgárok részéről tapasztalható. Úgy vélik, hogy a változások gyorsabbak, jobbak, hatékonyabbak is lehetnének. Teljesen legitim elvárásnak tartom magam is, hogy egy ekkora népszerűségnek örvendő és ilyen nagy felelősséggel felruházott párt a gyakorlatban is meg kívánja valósítani elképzeléseit – magyarázta Vučević.

Az elnökség korábbi ülésein nem esett szó a rendkívüli választásokról, ismertette a tisztségviselő, majd hozzátette: kiderül, hogyan alakul a párt nagygyűlése, melyen Aleksandar Vučić elnök biztosan megkapja majd a szükséges támogatást a szervezet további vezetéséhez. Ez Vučević szerint egyáltalán nem vita tárgya.

– Nem tudom kizárni annak lehetőségét, hogy 2014-ben rendkívüli választások lehetnek Szerbiában, de ha arra a kérdésre kell válaszolnom, mi alapján hozzuk majd meg az erről szóló esetleges döntést, akkor azt kell mondanom, hogy kizárólag az állam érdekei alapján, nem fogjuk hagyni, hogy a párt érdekei fontosabbá váljanak azoknál.

Kifejtette: amennyiben az SZHP szervei úgy értékelik, hogy nem eléggé hatékony a jelenleg folytatott politika, s ennek az állam issza meg a levét, továbbá, hogy a pártnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia a döntéshozásban, akkor sokkal közelebb kerülünk a választások kiírásához. Arra emlékeztetett, hogy a párt elnöksége már a kormány átalakításáról meghozott döntés előtt is szívesebben írta volna ki inkább a választásokat, de végül elfogadták Vučić érveit, melyek mégis a kormány átalakítását tartották jobb megoldásnak az ország és a polgárok érdekeit szem előtt tartva.