2024. március 29., péntek

Vučić kéreti magát

Az SZHP csúcsvezetősége köztársasági választásokat követel, a pártelnök szerint ennél fontosabb dolgok is vannak, az SZSZP pedig úgy véli, hogy ez hátráltatná az országot

Az elsődleges eredmények értelmében a Szerb Haladó Párt a vasárnapi helyhatósági választásokon Voždovacban a szavazatok 49,78 százalékát, Hódságon 50 százalékát, Kostolacban pedig 45 százalékát szerezte meg.

Voždovacban a Demokrata Pártra a polgárok 11,98 százaléka szavazott, a Szerbiai Szocialista Pártra 7,6 százalékuk, 6,28 százalékuk a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, 5,72 százalékuk pedig a Szerbiai Demokrata Pártra.

Hódságon a DP a szavazatok 18,19 százalékát, az SZSZP 11,67 százalékát szerezte meg.

Kostolacban az SZHP után a szavazatok 22,18 százalékával második helyen az SZSZP végzett, 12 százalékkal harmadik helyen a DP, a Szerbia Egyesült Régiói pedig a szavazatok 9,54 százalékát szerezte meg.

Nebojša Stefanović, az SZHP belgrádi szervezetének elnöke úgy véli, hogy a három helyhatósági választás eredménye igazolttá és szükségessé teszi az előrehozott köztársasági választások kiírását.

A társadalom és a reformok szempontjából mindenféleképpen szükséges lenne megtartani a választásokat, nyomatékosította Stefanović, aki meg van győződve arról, hogy a választásokat követően a kormány sokkal erősebb lenne, mint jelenleg, és nagyobb kapacitással hajthatná végre céljait.

Zoran Babić, az SZHP köztársasági parlamenti frakcióvezetője osztja párttársa véleményét, hogy a helyhatósági választások eredménye egyértelmű felhívás a választások kiírására. A döntést a párt szervei fogják meghozni, magyarázta Babić.

– Az SZHP soha nem menekült a felelősség elől, és nem is próbálta meg azt partnereire átruházni. A kormánykoalíció legnagyobb pártjaként ránk hárul a felelősség java. Hiszem, hogy a rendkívüli választások után a kormány még az eddigieknél is nagyobb kapacitással dolgozna – érvelt Babić.

Ugyanebben a hangnemben nyilatkozott Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke. Elmondta, hogy az SZHP irányába tanúsított bizalom egyrészről büszkeségre ad okot, másrészről viszont kötelességet jelent a párt számára. Ezért jött el a rendkívüli köztársasági parlamenti választások megtartásának az ideje, szögezte le Mihajlović, a folytatásban pedig arról beszélt, hogy a tartományban is igény mutatkozott az előrehozott választások kiírására, mivel az aktuális kormány elveszítette legitimitását, a polgárok már nem a DP köré tömörülő koalíciót támogatják. A haladóknak mindent meg kell tenniük azért, hogy a tartomány polgárai jobban éljenek, természetellenes ugyanis, hogy a régió leggazdagabb területének nevezett Vajdaság a legszegényebb legyen a térségben – emelte ki Mihajlović.

– Az SZHP elnökségének többsége az előrehozott választások kiírását óhajtja, mivel tudják, hogy ez válna a párt előnyére. Nyilvánvaló, hogy az SZHP Szerbia vezető politikai opciója. Tudjuk, hogy mekkora felelősség hárul a pártelnökre, hiszen neki kell mindezt megfontolnia. Az SZHP Aleksandar Vučićot kívánja a miniszterelnöki székben látni – nyilatkozta Mihajlović, aki abban sem kételkedik, hogy a belgrádi helyhatósági választásokon pártja fog diadalmaskodni.

Marko Blagojević, a Központ a Szabad Választásokért (CeSID) programigazgatója úgy véli, hogy a három helyhatósági választás eredménye után mind nyilvánvalóbbá vált, hogy hamarosan kiírják az előrehozott köztársasági választásokat. Blagojević megjegyezte, hogy mindhárom községben kisebb volt a részvételi arány, mint négy évvel ezelőtt. Ez feltehetőleg annak tudható be, hogy a DP szavazói otthon maradtak, mivel nem tudták eldönteni, hogy kit támogassanak. Az SZHP diadala vitathatatlan, országos szinten is magas szintű a párt népszerűsége, jegyezte meg Blagojević, hozzátéve, hogy a pártot Aleksandar Vučić elnök viszi a hátán, ő a kulcsszereplő.

Jovo Bakić elemző, szociológus pedig arra figyelmeztetett, hogy az SZHP sikere kétélű kard.

– A helyhatósági választásokon elért eredmény teher Vučić számára, hiszen az emberek most már a helyi, kommunális problémák megoldását is tőle várják el. Hamar csalódáshoz vezethet, ha egy személyt ekkora csodálat övez. Ennek valóban aggasztania kellene Vučićot – fejtette ki Bakić.

Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke az előrehozott köztársasági választásokkal kapcsolatban még vasárnap este kifejtette: tiszteletben tartja párttársai óhaját, de nem az előrehozott választások jelentenek prioritást Szerbiában. Az is biztos, hogy az SZHP szervei megvitatják ezt a témát, közölte Vučić, aki hétfőn nem nyilatkozott a témához kapcsolódóan.

Az SZSZP, az SZHP kormánykoalíciós partnere köztársasági szinten, nem ért egyet azzal, hogy minél előbb előrehozott parlamenti választásokat kell tartani Szerbiában. Đorđe Milićević, a párt köztársasági parlamenti képviselője úgy véli, hogy pillanatnyilag nem ez jelenti a prioritást Szerbiában. Ha választásokat tartanának az országban, az lelassítaná a reformokat, mutatott rá Milićević, majd hozzátette, hogy ha egyesek mégis ragaszkodnának a választások kiírásához, az SZSZP biztosan nem futamodik meg.

– Semmi okunk az aggodalomra, és nem kell félnünk. Nem érdekelnek a közvélemény-kutatások. Szerbia számára az Európai Unióval folytatandó csatlakozási tárgyalások megnyitása, a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodás alkalmazása, a koszovói szerb községek közösségének megalapítása, valamint Szerbia gazdasági és pénzügyi fellendítése a prioritás – fogalmazott Milićević.

A B92 RTV bűnvádi feljelentést tesz ismeretlen személyek ellen, akik Hódságon és Bački Gračacon rátámadtak a helyszíni tudósítóikra. A Prva TV munkatársait szintén megtámadták. Az újságíró szervezeteken kívül Nikola Selaković igazságügyi miniszter is elítélte az incidenst, valamint reményét fejezte ki, hogy az elkövetőket minél hamarább sikerül azonosítani. Mindenféle újságíró-ellenes támadás elfogadhatatlan, szögezte le Selaković, azzal kapcsolatban azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy a szóban forgó, illetve egyéb erőszakos kilengésekhez Hódság községben az SZHP aktivistáinak volt-e bármi köze is.

Borislav Stefanović, a DP köztársasági parlamenti frakcióvezetője úgy véli, hogy a Hódságon történtek miatt minden következő választásokra külföldi megfigyelőket kellene hívni.

– Azt hittük, hogy Szerbia felett már elmúltak azok az idők, amikor külföldi megfigyelőkre volt szükség a választásokon. A vasárnapi választások, vagyis elsősorban a Hódságon történtek azonban megerősítették, hogy ez nem így van. Az aktuális köztársasági hatalom megkísérli markában tartani a médiát, a szavazóhelyekre pedig csuklyás kabátba öltözött embereket küld, és fizet a szavazatokért. Megölnek minden olyan információt, amelyet a hatalom nem kíván hallani – fogalmazott Stefanović.

Ugyanígy vélekedik Slavica Đukić-Dejanović, az SZSZP alelnöke, aki egyrészről nem érti, hogy miért kellene előrehozott köztársasági választásokat tartani, másrészről pedig nem is hiszi, hogy erre belátható időn belül sor kerül. Nem valószínű, hogy a belgrádi helyhatósági választásokkal egy időben, valamikor 2014 márciusában, megtartják a rendkívüli köztársasági választásokat, nyomatékosította Đukić-Dejanović.