2024. április 25., csütörtök

Bioenergiai fejlesztés – gazdasági fejlesztés

Új üzemrészleggel bővült a verbászi biogáz-üzem

Megkezdte működését a Verbász melletti Sava Kovačević mezőgazdasági birtokon a Mirotin – Energo biogázerőmű legújabb részlege. Az üzembővítményt Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke nyitotta meg pénteken. A biogázüzem egyébként a Mirotin Csoport nevű üzleti társulás fennhatósága alá tartozik, mint az említett mezőgazdasági birtok és számos más gazdasági vállalkozás.

A szóban forgó bővítmény lehetővé teszi, hogy az üzem az eddigi egy megawattnyi kapacitás helyett másféllel működjön, a biomasszából nyert energia révén. Az új részlegbe más gépeket és készülékeket is telepítettek, amelyek lehetővé teszik, hogy növekedjen az üzem termelékenysége, méghozzá összesen kétmillió köbméterre.

– A tartomány igyekszik továbbra is részt venni és támogatni a „zöld energia” fejlesztésére irányuló projektumokat. Hiszem azt, hogyha megfelelően járunk el, ésszerűen építünk a tapasztalatinkra, az alternatív energiagazdálkodás virágzó ággá nőheti ki magát Vajdaságban. Ez természestesen fejlődéshez, és új munkalehetőségekhez vezetne – értékelte a tartományi kormányelnök.

Pajtić kitért arra is, hogy Vajdaságban évente kb. harmincmillió tonna biomasszát nem használnak fel. Megjegyezte, hogy már csak ekkora mennyiség begyűjtésénél több embert lehetne mozgósítani, több munkahely nyílhatna. A megnövekedett nyersanyagmennyiség pedig automatikusan több munkát, munkahelyet jelent a feldolgozóüzemekben is.

A tartományi kormány egyébként több éve közreműködik a Mirotin Csoporttal, amely a biomassza-felhaszánlás egyik úttörőjének számít az országban. Pajtić azt is kiemelte, hogy több tízmillió dinárt ítélt már oda a csoportnak a tartomány, több hasonló ilyen jellegű energiafejlesztési programra.

Zdravko Pavićević, a Mirotin Csoport igazgatója az újságíróknak elmondta, hogy a cég további üzembővítést irányozott elő, méghozzá három megawattig, tehát a jelenlegi kapacitás megduplázódna. Megjegyezte továbbá, hogy a biomassza a legfontosabb és legideálisabb megújúló energiaforrások egyike, hiszen nagymértékű hatékonysága mellett abszolút környezetbarát, csökkenti az üvegházhatást, ugyanakkor a gazdasági fejlődés szempontjából is fontos. Végül – a tartományi kormányelnökhöz hasonlóan – megjegyezte, hogy bármilyen jellegű fejlesztés a bioenergia felhasználása területén fontos gazdasági tényező, hiszen amellett, hogy sokkal tisztább energiaforrás kiaknazásáról van szó, új üzemek megnyitásával, illetve más idevágó munkakörök kiszélesedésével egyúttal javulnak a demográfiai adatok is a munkanélküliség szempontjából.

Egyébként a verbászi üzem tavaly kezdte meg működését. Ez akkor 5,5 millió eurós befektetést jelentett. A tavalyi megnyitón Ivica Dačić miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy további befektetések szükségesek a bioenergia-felhasználás terén. Bojan Pajtić tartományi kormányelnök is hasonlóan fogalmazott, és megjegyezte, hogy további hasonló jellegű befektetésekre lehet számítani, hiszen Vajdaság bioenergiai potenciáljának felhasználása kezdetleges fázisban van.