2024. április 26., péntek

Zenefelismerő programot vet be a német rendőrség a náci dalok felkutatására

A német rendőrség a legújabb technológiával szerelkezett fel a szélsőségek elleni küzdelem sikere érdekében: Szászországban nemrég bemutatták a "Náci Shazamnak" becézett zenefelismerő programot, amely néhány másodperc után képes azonosítani a neonáci dallamokat.

A népszerű, okostelefonokra kifejlesztett zenefelismerő alkalmazás, a Shazam ezen változatát egyelőre csupán Németország szász területein használják a hatóságok, akik az újítástól azt remélik, hogy sikerül beazonosítaniuk, majd bezárniuk azokat az online rádiókat, amelyek tiltott, propagandisztikus dalokat terjesztenek.
"Tudjuk, hogy a zene egyfajta belépőkártya a szélsőjobboldal táborába, és így nekünk (ez az eszköz) nagyon fontos" - magyarázta egy sajtótájékoztatón Drezdában Markus Ulbig, Szászország belügyminisztere. Ebben a tartományban érte el legjobb eredményeit a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt, amelynek betiltását december elején kezdeményezte a német törvényhozás felsőháza.
A neonáci kemény rockot régóta használják toborzásra a szélsőjobboldali szervezetek, akik gyűléseiken gyakran osztogatnak zenei CD-ket.
A fiatalokra veszélyt jelentő tömegkommunikációs eszközöket ellenőrző szövetségi iroda egy éve létrehozta 79 dalcímet tartalmazó feketelistáját. Az indexre tett művek a neonáci ideológiát hirdetik vagy rasszista szövegeket tartalmaznak - közölte a német Der Spiegel című lap.
A szász tartományban alkalmazott program egyedi kóddá, avagy egyfajta "elektronikus nyommá" alakítja a dallam által kibocsátott hangfrekvenciát, majd a gyanúba keveredett zeneszámot összehasonlítja a tiltólistára tett dalok elektronikus kódjaiból szerkesztett adatbázissal.
"A program nyilvánvalóan sokkal gyorsabb, mint egy ember, és persze neki még pihennie sem kell" - hangsúlyozta Martin Strunden, a szász belügyminisztérium egyik szóvivője.
Azelőtt a rendőröknek először meg kellett hallgatniuk a dalokat, majd egy óriási gyűjtemény szövegeivel kellett összevetniük a zeneművet. "Egy vagy két napba telt, mire meghallgattunk és leírtunk egy-egy albumot" - mondta a szász rendőrség médiafelügyelettel foglalkozó illetékese, majd hozzátette: "Elektronikusan ez csupán egy pillanat".
Mielőtt a szász hatóságok élesben is elkezdenék az alkalmazás használatát, felhívást tettek közzé egész Németországban, hogy további zenei mintákat gyűjthessenek össze, és így szélesíthessék az adatbázist, amely jelenleg 3500 tiltott dalt ölel fel.
A rendőrség számára az adta az ötletet a program kifejlesztésére, hogy 2011-ben és 2012-ben ugrásszerűen megnőtt a szélsőjobboldalhoz kötődő online rádiók száma. És mivel a kérdéses csoportok fokozatosan finomítják online eszközeiket, a rendőrség is folyamatosan alkalmazkodásra kényszerül, így többek között arra, hogy egyre kifinomultabb eszközöket vessen be az internet felügyeletére.
"A neonácik stratégiát váltottak, és egyre inkább a virtuális világra cserélik a valódit" - hangsúlyozta Julia Wolrab, a „Felejtés ellen - a Demokráciáért" nevű egyesület munkatársa, aki a szélsőséges propagandával szemben fellépőknek nyújt segítséget.
A jugendschutz.net nevű német ifjúságvédelmi szervezet egyik 2013-as jelentésében olvasható, hogy a szélsőjobboldali csoportok mobiltelefonos alkalmazásokat használnak zeneszámok és videofilmek továbbítására, és QR kódokat (kétdimenziós vonalkód, amely egy weboldalra vagy egyéb internetes tartalomra irányítja a felhasználót) használnak toborzásra. A 2012-ben Hamburgban rendezett "A német jövő napja" nevű, szélsőjobboldali eseményen a szervezők arra buzdították a résztvevőket, hogy ragasszák hátizsákjaikra vagy pólóikra a rendezvény QR kódjait, amely lehetővé tette számukra, hogy feltűnés nélkül kereshessék fel a szervezet honlapját.
A jelentés arra is kitér, hogy 2011 és 2013 között mintegy ötven százalékkal nőtt a közösségi oldalakon továbbított szélsőjobboldali üzenetek aránya. Azt is megfigyelték, hogy ugyanezeken a hálózatokon keresztül bonyolítják kampányaikat is, ahol gondosan kerülik a hagyományos náci szimbólumok használatát, hogy minél nagyobb tömegeket nyerhessenek meg maguknak.
"Első pillantásra internetes oldalaik nem különböznek más közösségi oldalaktól vagy blogoktól. Az a stratégia, hogy minél normálisabbnak tűnjenek" - mondta Wolrab a szélsőjobboldali honlapokról.