2024. április 19., péntek

Amnesztia Snowdennek?

A The Guardian című brit napilap azt írta hétfőn, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségben (NSA) azt mérlegelik, hogy amnesztiát kellene adni Edward Snowdennek, az ügynökség volt informatikusának, az Egyesült Államok és más kormányok titkos adatgyűjtési gyakorlata kiszivárogtatójának, cserébe a NSA-től eltulajdonított nagy mennyiségű dokumentum visszaszolgáltásáért.

Richard Ledgett, a kiszivárogtatások által okozott károk felmérésével foglalkozó NSA-illetékes a CBS News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: az esetleges amnesztiáról továbbra is vita van az ügynökségen belül, mert az NSA-nak az elmúlt hat hónapban védekeznie kellett a kiszivárogtatások utáni nemzetközi felháborodás miatt, illetve amiatt is, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalom képviselői egyaránt az ügynökség tevékenységének korlátozását javasolták.

Keith Alexander, az NSA igazgatója ugyanakkor azt közölte a CBS-el, hogy az amnesztia jutalom lenne a kiszivárogtatásokért, és serkentőleg hatna. Alexander azonban jövő tavasszal távozik az NSA éléről civil helyettesével, John C. Inglissel együtt, és hírek szerint az utóbbi helyére Ledgett a legesélyesebb jelölt.

Az amnesztia kérdése az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik, de a tárcánál nem kívántak reagálni Ledgett felvetésére. Marie Harf, a külügyminisztérium szóvivője viszont közölte, hogy amit Ledgett mondott, az az ő személyes véleménye, és a tárca álláspontja nem változott.