2024. március 19., kedd

Verekedés a hódsági választásokon

A DP tisztségviselői az SZHP tagjait vádolják azzal, hogy a községbe rendbontókat küldtek ki a megfélemlítés és a jobb választási eredmények elérése érdekében

Három szerbiai önkormányzatban, a belgrádi Voždovacon, valamint Kostolacon és Hódságon tartottak vasárnap önkormányzati választásokat, melyeken mintegy 200 000 szavazati joggal rendelkező állampolgár tehette le voksát.

Az első kettőben a választás rendbontás nélkül zajlott, az utóbbiban azonban a megmérettető pártok egymás közötti incidenseiről számolnak be a hírügynökségek.

A voždovaciak 56 képviselőt választottak a községi képviselő-testületbe tizenhárom választási listáról, a kostolaciak 21 képviselőt hét listáról, Hódságon pedig a helyi parlament 27 képviselőjét választották tíz választási listáról. Az utóbbiban 31 választóhelyet nyitottak meg, hetet Hódságon, továbbá a környező településeken: Szerbmiliticsen, Deronján (Dernyén), Bački Gračacon (Szentfülöpön), Gomboson, Karavukovón, Ratkovón, Bački Brsetovacon (Szilbereken) és Lalićon. A lakosság a Szerbiai Szocialista Párt, a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Szövetsége, a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció, a Patrióta blokk (SZDP), a Dveri, a Liberális Demokrata Párt és a Zadružni blok polgári csoportosulás képviselői között választhattak.

ÚJSÁGÍRÓKRA TÁMADTAK

Bački Gračac és Gombos helyi közösségekben rendőri beavatkozásra is sor került, „a közrend megsértése és a kialakult verekedések miatt” – közölte a zombori rendőrség. A verekedésben nem csupán a választókat, hanem a belgrádi B92 és a Pink tévé újságíróit, valamint kameramanjait is támadás érte

– A Bački Brestovacon történt rendbontás hírére a helyszínre érkeztünk, ahol még tartott a dulakodás és a veszekedés a választóhely előtt. A viszálykodás a kamerák bekapcsolása után sem szűnt meg, csak annyi változott, hogy bennünket is szidni kezdtek, és fizikailag is bántalmaztak – mondta Jovana Štetin, a B92 tévé újságírója. Egyébként támadás érte a B92 tévé kameramanját, valamint a Prva televízió tudósítóját és kameramanját is. Az újságírókat a rendőrség védelmezte meg a bántalmazóktól. Gomboson is történt rendbontás, a választási bizottság egyik DP-s tagjának családtagjait támadták meg ismeretlen személyek. A verekedések egy másik kárszenvedettjét pedig a zombori kórházba szállították.

Elena Turanski, a Hódsági Községi Választási Bizottság elnöke szerint csupán Bački Brestovacon került sor veszekedésre a választóhely előtt. Az eset miatt a helyi választóhelyet egy órára bezárták.

Egyébként Hódságon délután hat óráig a választópolgárok 58,94 százaléka járult az urnákhoz.

A PÁRTOK EGYMÁST OKOLJÁK

A Demokrata Párt tisztségviselői a Szerb Haladó Párt tagjait vádolják azzal, hogy Hódság valamennyi választóhelyére rendbontókat küldtek ki a választók megfélemlítése és a jobb választási eredmények elérése érdekében. Azt is közölték, hogy egész nap a község utcáin újvidéki közvállalatok hivatali gépkocsijai, valamint belgrádi rendszámtáblájú dzsipek köröztek, ezekben „izmos férfiak” ültek, és „feladatuk az incidensek kiváltása volt”. A rendőrségi közlemény értelmében a szóban forgó gépkocsik ellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy az esetek többségében a rendszámtáblák a lakosság megtévesztését szolgálták, mert szinte kivétel nélkül hamisak voltak. A DP közleménye szerint a SZHP hódsági szervezetének épületében tartózkodott Zoran Milojević Želja is, aki ellen bűnvádi eljárás folyik az egyik verbászi demokrata párti aktivista elrablása miatt.

A Szerb Haladó Párt arról adott hírt, hogy a rendbontás során egyik aktivistájuk komolyabban megsérült, és kórházba szállították. Az eset miatt a DP-t vádolják. A Szerbiai Demokrata Párt szintén arról számolt be, hogy egyik tagját megverték, de nem köztéren, hanem az illető személy „magánhelyiségeiben”.

A választóhelyek 20 óráig tartottak nyitva.