2024. április 24., szerda

Interaktív iskola Törökfaluban

Göblös Péter tanító interaktív táblát használ az iskolai órákon, amelyeket bárki élőben követhet az osztály internetes naplóján keresztül

Interaktív tábla, vezérlő toll, számítógép, projektor, különféle játékos alkalmazások, videók, fotók, táblára kivetítet tankönyv, interneten fellelhető gyakorló feladatok, mobiltelefon, webkamera. Továbbá mindenki számára megtekinthető az online közvetítés az óráról az osztály internetes naplóján, vagyis a blogján keresztül, valamint a mobilról is küldhető rendszerese e-mailes értékelés a szülőknek a diákok teljesítményéről, amit a gyerekek külön is megnézhetnek az otthoni számítógépükön. Göblös Péter tanító és harmadik osztályos diákja számára ezek a tanítási órák mindennapos használati eszközei és az oktatás velejárói a törökfalui Cseh Károly Általános Iskolában, ahol a tananyag ugyanaz, mint máshol, csak az előadás módja más – interaktív és játékos.

TANÍTÁS INTERAKTÍV TÁBLÁVAL

Göblös Péter Adán él, de 2004 óta dolgozik osztálytanítóként a törökfalui iskolában, ahol, mint mondta, a jelenlegi interaktív iskola kialakítása egy hosszú folyamat eredménye volt. Kezdetben fehér vászonra vetítette a tananyagot prezentációba sűrítve a lényeget, amit a gyerek lemásoltak és megbeszéltek. Ezt követően lett egy fehér táblájuk, amelyre projektorral vetítették ki a tankönyvet, és filccel töltötték ki a feladatokat. Jelenleg a tanító és tizenegy diákja az órákon már interaktív táblát, vagyis inkább rendszert használ, mivel ez több eszközből áll össze: fehér táblából, a táblára függesztett Mimio típusú interaktív eszközből, mennyezetre szerelt projektorból és számítógépből. Az interaktív tábla működése röviden a következő: a számítógép képernyője a projektor segítségével megjeleníthető egy táblán. A Mimio interaktív eszköz segítségével a tábla egy nagy vezérlő felületté tehető, így a számítógép a tábláról irányítható, és a táblán végzett műveletek a számítógépen rögzíthetők. Az órán járva magam is láttam, amikor egy-egy kisdiák a kréta helyett vezérlő tollal helyesírási feladatokat gyakorolt a táblán, majd a számtankönyv kivetített feladatait oldotta meg, mindezt automatikusan elmentette a számítógép, amelyről mindez másodpercek alatt előkereshető, akár hónapokkal később is. Közben a padban ülők ugyanezt a tankönyvbe, füzetbe írták.

Göblös Péter 2012 telén a Szabadkai Tanítóképző Egyetemen egy továbbképzésen találkozott először a Mimio interaktív táblával, bár korábban gondolkodott ennek használatáról, de sokba került, ezért letett róla. Végül korábbi tanára, dr. Czékus Géza kölcsön adta neki félévre az egyeteme egyik Mimioját, hogy használja és próbálja ki, mire tudja használni az oktatásban, valamint mutassa be a szülőknek. Ezt követően az iskola megsegítésére Törökfaluban évről-évre megszervezett Suli-buli bál bevételéből vettek egy interaktív berendezést. Göblös Péter megjegyezte, hogy a szülők nagyon szívükön viselik az iskola sorsát, mivel az intézményben a műszaki berendezéseket, köztük számítógépeket, projektorokat, fénymásolót, valamint két teremben a székeket és a padokat is a bál bevételéből vásárolták.

– Az interaktív tábla számomra könnyítést jelent az oktatásban, érthetőbb és láthatóbb az, amiről beszélek, amit el szeretnék mondani a gyerekeknek, és meg szeretnék nekik tanítani. Az köztudott, hogy amit lát az ember, azt sokkal jobban megjegyzi – magyarázta a tanító. – Az órákon nem kell mindig odamenni a diákokhoz és megmutatni, hol tartunk, mit csinálunk, hanem kivetítem és megmutatom, így sokkal jobban tudják követni. Régebben, ha egy látványosabb órát szerettünk volna csinálni, akkor festettünk, nyomtattunk és pannót készítettük, ami sok időt vett igénybe. Viszont az interaktív táblához már vannak alkalmazások, amelyekkel fél óra alatt össze tudok állítani egy ilyen anyagot. Ez is sok idő, de ha ez már megvan, akkor legközelebb nem kell megcsinálnom. A tananyag összeállítására három-négy évet rá kell szánni, ha ezzel a módszerrel a tanár komolyan akar foglalkozni. Viszont utána már meglesznek az anyagok, amit csak alakítgatni kell, ha erre szüksége van. Én már elsőtől harmadik osztályig elkészítettem, ha negyedikeset is megcsinálom, akkor teljes lesz a tananyag az interaktív táblára. Az alkalmazások az elmúlt években internetről gyűjtöttem össze. Vannak oldalak is, amelyek ezeket összegyűjtik. A legjobb és a legtöbb ötletet a tanárblog.hu oldalról gyűjtöttem, de magam is kutattam utánuk. Magyarországon már vannak kimondottan interaktív táblával használatos tankönyvek, amelyek itthoni használata problémás, mert évente engedélyeztetni kellene. Itthon is ideje lenne felújítani a tankönyveket, hogy alkalmazhatók legyenek az interaktív táblákhoz. Nem az lenne a cél, hogy kivetíthetők legyenek a tankönyvek a táblára, hanem ehhez legyenek hozzárendelve különböző alkalmazások, többek között animáció, hanganyag, Wikipédia-bejegyzés és sok más. Ez már a magyarországi könyveknél működik, és sokan használják. Itthon nincs rá igény, a szerb nyelvű tankönyveknél sem működik. Én nagyon szeretném, mert nekünk tanítóknak nagy segítség lenne, nagyon sok időt megtakaríthatnánk az órára való felkészülésnél – mesélte Göblös Péter, aki hozzátett: az adai iskolában használja néhány tanító az interaktív táblát, főként bemutató órán. Rajta kívül a törökfalui iskolában még két tanító dolgozik ezzel a módszerrel, ami megkönnyíti a dolgukat, különösen a nagy létszámú és az elsős osztályoknál.

ÉLŐ, ONLINE KÖZVETÍTÉS AZ ÓRÁRÓL

Göblös Péter az óráit 2011 óta élőben közvetíti az interneten. Kezdetben csak pénteken volt közvetítés, ami mostanság szülői engedéllyel már folyamatos, és bárki számára megtekinthető az osztály blogján (gposztalyai.blogspot.com) keresztül.

– A mindennapos közvetítést a jelenlegi, akkor még elsős diákjaimmal kezdtük. Azóta egy rossz szó nem hangzott el ezzel kapcsolatosan. A szülők írásban engedélyezik, hogy a gyerekek láthatók az interneten, munkáik és fotóik megjelenhetnek az osztály blogján. Erre folyamatosan felkerülnek a velünk történt események, készítek videókat is, valamint felrakom a fényképeket, a diákok munkáit és rajzait. Ha ellenőrzőn ötöseket szereznek, akkor az is felkerül. Külön fel szoktam rakni azok fotóját, aki hibátlanul megcsinálják. Ez tanulásra és munkára motiválja a diákokat, akik arra törekszenek, hogy ők legyenek a legjobbak. Ez a mai világban kell, fontos, hogy az emberben legyen belső hajtóerő, amely előre viszi. Az élő közvetítéssel azt szeretném, hogy a szülők lássák azt, hogyan dolgozom. Nem lehet senkit úgy kritizálni, ha nem ismerjük a munkáját. Ha engem kritizálnak, akkor tényleges dolog miatt tegyék, és ne a szóbeszéd alapján. Nincs mit szégyellnem, szoktam hibázni, mint bárki más. Egyébként megvan minden felvétel, ezeket vissza lehet nézni. Az élőközvetítés engem is arra sarkall, hogy odafigyeljek, és még jobban végezzem a dolgom. A gyerekkel együtt megszoktuk a közvetítést, ami már fel sem tűnik. Sőt most már lehet, hogy e nélkül nem is szívesen csinálnám.

A szülők így követik és látják, hogy mit csinálunk, és hol tartunk a tananyaggal. A múltkor egy otthonról dolgozó adai férfitől kaptam pozitív visszajelzést, aki munka közben időnként nézi a közvetítést, és mint mondta, mivel a kislánya harmadik osztályos, így sokkal könnyebben tud neki segíteni a leckében. A másik előnye a közvetítésnek, ha beteg a gyerek, akkor nem marad le a tanításról, valamint a társának sem kell elvinni a leckét, hogy közben esetleg még elkapja a nyavalyát. Hanem a beteg gyerek otthon ül a számítógép előtt, és követi az órát, mégpedig a három legfontosabb tantárgyat: a magyar nyelvet, a matematikát és természet-társadalmat. Gyakorlatilag itt van az órán, és tudja, mi a házi. Ezt általában a szülők be szokták tartani – mesélte Göblös Péter, aki minden péntek délután otthonról a socrative.com oldalon online kvízjátékot is játszik a diákjaival, mintegy összegezve a heti anyagot matekból, anyanyelvből és természet-társadalomból. A játék nem kötelező, de a gyerekek többsége részt vesz benne. A havi fordulók végeredménye alapján a három legeredményesebb a fenti tárgyakból egy-egy ötöst kap a naplóba. Göblös Péter szerint így is lehet jó jegyet szerezni. A délutáni különmunka pedig nem esik nehezére, mert szerinte a tanító az iskolán kívül is tanító.

A szülők is hasznosnak tartják az online közvetítést az órákról. Az egyikük, Csuzdi Judit elmondta: hasznos az élő közvetítés, mert tudja követni, hogyan és mit ad elő a tanító, illetve hogyan tanul és viselkedik a lánya az órán. Megjegyezte, hogy főzés közben gyakran hallgatja és nézi az órákat. Így ha szükséges, akkor sokkal könnyebben segíthet a házi feladatban. Szerinte a gyerekeknek jó a nyilvános közvetítés, mert megszokják a nyilvánosságot, és más nyilvános alkalmakkor is felszabadultan és talpra eseten viselkednek. Az interaktív tábla használatát is fontosnak tartja, mert általa játékosan tanulnak a diákok, és elsajátítják a számítógép használatát is. Emellett szülőként ő is rákényszerült, hogy aktívabban használja a számítógépet.

TOVÁBBKÉPZÉS

Göblös Péter novemberben benyújtotta a kérvényét egy akkreditált továbbképzés megszervezésére, amelyre áprilisig kap választ az illetékesektől. Mint mondta, ez tizenhat órás akkreditált továbbképzés lenne, amelynek a címe Interaktív iskola.

– Ezen mindazt bemutatnám, amit a tanítás alkalmával csinálok. Megtanítanám a pedagógusokat, hogyan tudnak blogot nyitni, hogyan tudnak interaktív táblára alkalmazásokat, prezentációkat készíteni, és anyagot gyűjteni. Továbbá megosztanám azokat az anyagokat, amelyeket én eddig összegyűjtöttem és elkészítettem. A képzés 2014 szeptemberétől indulna tanítók és középiskolai tanárok számára – mondta Göblös Péter, akinek ez ügyben az érdeklődők a következő címre írhatnak:  gobi@adacity.net