2024. március 29., péntek

Egy kis falu nagy álma

Pacséron tavaszra tervezik megnyitni a vidékünkön egyedülálló tófürdőt

Körülbelül tíz éve annak, hogy egy falugyűlésen megszületett az ötlet, hogy termálfüldőt építsenek a közép-bácskai kis faluban. Az elmúlt évtized gazdasági nehézségei ellenére az elképzelés a megvalósulás fázisába érkezett. Kutat fúrtak, és a kútból kiváló minőségű termélvíz tört fel a felszínre, a tófürdő medre is elkészült, és épül a fürdő megnyitásához szükséges kisérő objektum is.

– Tíz éve falugyűlést tartottunk az iskola épületében, és több komoly problémakör körvonalazódott, a munkahelyteremtés volt már akkor is az első helyen, de megnéztük azt is, mik azok az előnyök, amivel rendelkezik a település: a kis folyócska, a dimbes-dombos táj, és mivel nincs ipara, ezért ez a negatívumpozitívra fordítva azt jelenti, hogy viszonylag tiszta a környezet. A falusi turizmus fejlesztése is ekkor vetődött fel, hogy próbáljunk a vadászat, halászat irányában lépni, illetve a melegvizes kút ötlete is ekkor született meg – tudtuk meg mgr. Szombathy Zoltánpolgármestertől, akinek csapata 12 éve vezeti a települést, és a legutóbbi, december elsejei helyi közösségi választásokon is bizalmat kapott.

– Tanulmányt készítettünk, abban a reményben, hogy a környeztünkben mindenütt van melegvíz. Mivel Pacsér viszonylag messze van a Tiszától és Dunától, ezért mélyebben vannak a vízhozó rétegek, így tudtuk, hogy 1300 méternél mélyebbre kell ásni, hogy ilyen mészkőréteget találjunk. A tanulmány elkészülése után pályáztunk a Nagyberuházási Alap felé, és akkor, az első körben olyan döntés született, hogy kifinanszírozzák nemcsak a kutat, hanem a termálfürdő ötlettervét, ami akkor 1, 5 millió euró nagyságrendű projektum volt. A jóváhagyás után jött a közbeszerzés. Leszerződtünk a kivitelezővel, és különböző hátráltató problémákkal ugyan, de a helyi közösség tulajdonában lévő telken, a faluban, 2010-re elkészült a kút. Ezer méteren még nem találtunk semmi biztatót, tehát a fúrás befejezésééig nem volt biztos, hogy találunk-e vizet. A környezetünkben 30 fok körüli vizek vannak, ami éppen hogy csak elég egy termálfürdő üzemeltetéséhez. Amikor megjelent a víz, 1300 és 1400 méter között, természetesen nagyon megörültünk. A hat rétegből érkező melegvíz próba-vízmintájából már kiderült, hogy nagyon jó, hiszen 73-74 fokos volt, ez a magas hőmérséklet lehetővé teszi azt is, hogy ne csak termálfürdőnek tudjuk használni, hanem később akár fűtésre, energetikai célokra is.

A kútfúrást követően azonban a pénzforrás elapadása okozott gondot.

– A fürdő megvalósítására jóváhagyott összegnek az első években már az egynegyedét, harminc százalékát lecsippentették, a kút fúrására elég volt, de később az összes többi eszközt megvonták ettől a projektumtól. Megvolt a víz, és az analízisből kiderült, hogy meglepően jó, gyógyászati célokra is használható, és különlegessége, hogy 21-22 g ásványi anyagot tartalmaz literenként, ami meglepően sok a mi körülményeink között, hiszenMagyarországon és Szerbiában sincs ilyen. Egerszalókon van hasonló, és persze az erdélyi sóvidék az, ami sokkal sósabb. Kiemelkedően fontos, mert nemcsak a klasszikus izületi betegségekre alkalmas, rehabilitációra, hanem sótartalma miatt a légúti megbetegedésekre is nagyon jó lesz. Ezt kell majd kiaknázni, kihasználni. Oldott oxigén is van benne, ami szintén nagyon egészséges.

Tehát eljutottunk oda, hogy kifúrtuk a kutat, van egy nagyon jó vízminőségünk ( az analízist három független intézetben végezték el, Belgrádban, Szabadkán és Magyarországon), de a Nagyberuházási Alapban megszűnik a további finanszírozás, így le kellett állnunk a további munkálatokkal. A kútfej elkészítése volt a következő komoly feladat, ebben a vízben gáz is van, ezt ki kell majd venni. Tervdokumentáció készült, majd el is készült a kútfej 14 millió dinár értékben.

Párhuzamosan elkezdtük egy tófürdő elképzelésének a megvalósítását egy szép völgyben, ahol volt is természetes mélyedés. Kialakítottuk a tavat, mellette építettünk egy 240 négyzetméteres objektumot, ahol beléptetőkapu, néhány kabin, vizesgóc és egy vendéglátóipari létesítmény lesz.

Mit kell tudni a tófürdőről?

– Környezetünkben nem egy megszokott dolog, de ez az a lehetőség, amit viszonylag gyorsan meg tudtunk csinálni, és ki tudjuk finanszírozni a helyi közösség eszközeiből. A kútfej, az épület és a tó kialakítása, a környezet rendezése mind saját eszközökből történt, 2010 óta gyűjtöttük, és az idei évben tudtunk hozzáfogni. A helyi hozzájárulásból és a községtől kapott fejlesztési pénzekből gazdálkodtunk, úgy, hogy minden más beruházást minimalizáltunk, takarékoskodtunk, amin csak lehet. Bár előtte, amikor nem történt látványosan semmi, mi akkor is dolgoztunk, hiszen rengeteg papírmunkát el kellett végezni. Jóváhagyásokat, engedélyeket szereztünk be. A tó 2400 négyzetméter alapterületű, nem mély, 1,5 méter a legmélyebb pontja. A szélén majd lehet üldögélni, a közepén pedig úszni is.

Mikor indulhat a fürdőszezon Pacséron? A faluvezetésnek, az eddig hallottak alapján, gondolom, távlati tervei is vannak, erről mit árulna el?

munkálatok most is folynak (Fotó: Lakatos János)

munkálatok most is folynak (Fotó: Lakatos János)

– Most az épületet cserepezik, a nyílászárókat szerelik, és a tél folyamán a belső munkálatokat végzik majd el. Összekötöttük a kútfejet a tóval, terveink szerint tavasszal beindíthatjuk a 30 fok körüli tófördő üzemeltetését. Tavasszal tehát indulhat a fürdőszezon Pacséron. A magyarkanizsai fürdő a századik évfordulóját ünnepli, de száz év múlva, reményeink szerint, Pacséron is nagy ünnep lesz majd.

Egy klasszikus termálfürdő kiépítésén is gondolkodunk, ami 2500 négyzetméteren épülne fel, több kisebb medencét és sóbarlangot tartalmazna. A nyáron már megbíztunk egy mérnökcsoportot, amely ezzel foglalkozik. Az ötletterv után jön a főterv, és utána jön a lobbizás különöző alapoknál, EU-s forrásoknál is, hiszen akár 2 millió eurós beruházásról van szó, ennyit már nem tud összespórolni a helyi közösség. De elindultunk egy úton, meg tudjuk mutatni, hogy mit csináltunk saját eszközökből, és így reménykedhetünk a támogatásban is. Emellett pedig folytatunk tárgyalásokat olyan irányban is, hogy hotel-motel épüljön az itt pihenni vágyó, módosabb külföldi vendégeknek. Külföldi befektetőket próbálunk ily módon idevonzani.

A speciális gyógyvíz, a nyugalom, a tiszta környezet és viszonylagos közelség vonzó is lehet, hiszen Parádfürdő sokkal messzebb van. A tófürdőnél viszont úgy alakítjuk az árakat, hogy hozzáférhető legyen mindenki számára – mondta végül Szombathy Zoltán.

Nyitókép: munkálatok most is folynak (Fotó: Lakatos János)