2024. április 23., kedd

Célkeresztben az emberkereskedelem

A VSZL zombori tagozatának rendezvényéről

Az emberkereskedelem és az emberi jogokkal szembeni cselekedetek súlyosságára kívánta fölhívni a közvélemény figyelmét a Vajdasági Szociáldemokrata Liga zombori tagozatának női fóruma a témára szervezett pódiumbeszélgetésen. A rendezvény két előadója, Marijana Savić és Jelena Hrnjak, a belgrádi Atina kormányzaton kívüli szervezet aktivistái közel két órán át ecsetelték a városháza nagytermében megrázó élményeiket, amelyeket az emberkereskedelem áldozatai révén szereztek.

Az áldozatokat leginkább (kényszer)munkára, vagy szexuális szolgálatok nyújtására kényszerítették. Az elkövetők leggyakrabban az áldozatok családjából, baráti köréből kerülnek ki, vagy a párkapcsolat fajul kényszerítéssé.

Az aktivisták elmondták, hogy az emberkereskedelem bűnügyi súlyát a törvényhozás nem kezeli kellő súllyal. A bírósági eljárások elhúzódnak, a bírságok minimálisak, és az áldozatok gyakran nem kapnak kellő védelmet és támogatást. Kitértek arra is, hogy az emberkereskedelem áldozatai főként szegény környezetben élő, alacsonyan képzett gyerekek és nők, és a lakosság ilyen kategóriájának létszáma pedig egyre növekszik társadalmunkban.

A VSZL női fóruma éppen emiatt tartja fontosnak az emberkereskedelem megelőzését, az áldozatok támogatását és az elkövetők megbüntetését.