2024. április 20., szombat
NAGYBECSKEREKI VKT

Ingyenes telek a Luvatának

A nagybecskereki Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén szavazattöbbséggel elfogadták a megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek értelmében a város térítésmentesen építési telket ad a svéd székhelyű Luvata Heat Transfer Solutions cég nagybecskereki üzemének építésére. A dokumentumot továbbítják a szerbiai kormánynak, amely hatáskörébe tartozik a végső döntés meghozatala. Csak ez után lehet majd a szerződést aláírni.

A nyilvános vita folyamán az elaborátumra nem érkezett egyetlen kifogás sem. Az önkormányzati hatalom értékelése szerint egy jelentős beruházásról van szó, és mint mondják, az idei év leghangzatosabb nevű beruházó érkezését várják, amelynek világszerte 45 gyára van. A nagybecskereki beruházás megvalósításához a jövő év februárjában hozzáfoghatnak, és már áprilisban elkezdhetnék a termelést is. Az ellenzéki képviselők arra kértek magyarázatot, hogy mi lesz az esetben, ha a beruházó nem tartja be a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Ivan Dević, a nagybecskereki polgármester tanácsadója válaszában hangsúlyozta, hogy a Luvata köteles megfelelő banki garanciát biztosítani. Ha nem tesz eleget a vállalt kötelezettségeinek, akkor vagy kifizeti a telket a piaci áron, vagy pedig köteles visszaadni a városnak.

Rosszul lett egy képviselő

A csütörtöki ülésen rosszul lett a helyi parlament legidősebb képviselője Svetozar Zurovac (77). A SZHP tagja a szószéknél volt, és a vitába szállt az ellenzéki képviselőkkel, amikor hirtelen rosszul lett. Az ülést meg kellett szakítani, majd a mentők a kórházba szállították.

A tanulmány szerint a Délkelet nevet viselő nagybecskereki ipari övezetben a multinacionális társaság 57 735 négyzetméter földterületet kap. Az építkezés első szakaszában két, összesen tízezer négyzetméteres munkacsarnokot emelnek fel, amelyben kezdetben 65-en, három év múlva további 135-en kapnak munkát. Végső céljuk pedig az, hogy hétszáz dolgozót foglalkoztassanak. Az első szakaszban 4,9 millió eurót, a későbbiekben pedig még 19 millió eurót szándékoznak befektetni.

A Luvata hőcserélő berendezések és a termodinamikai eszközöknél használt technikai elemek gyártásáról ismert és a szoláris berendezések, valamint a szélgenerátor-alkatrészek vezető gyártói közé sorolják őket. Leendő nagybecskereki üzemükben elsősorban a termodinamika terén alkalmazott berendezések, pontosabban fűtő- és hűtőberendezéseknél használt hőcserélők gyártását tervezik.